Foto: 'Stella Kyriakides', via Europarlement

In de farm-to-fork strategie van de Europese Commissie zit geen verplicht voedselkeuzelogo. Dat maakte voedselveiligheidscommissaris Stella Kyriakides afgelopen maandag bekend aan het Europese Parlement, zo schrijft Euractiv.

Kyriakides ziet dat er behoefte is aan harmonisatie op het gebied van voedselkeuzelogo’s, maar stelt deze niet verplicht vanuit de EU. De EU gaat zich wel inspannen voor oorsprongsetikettering. “Ik geloof dat meerdere nationale maatregelen die we zien op het gebied van de oorsprongsetikettering een versnippering van de interne markt veroorzaken”, zei Kyriakides

Slechts 2 weken geleden stuurde een groep van 40 belanghebbenden in de levensmiddelenindustrie een oproep aan Kyriakides om te kiezen voor een voedselkeuzelogo dat voor de hele EU verplicht is. Zij zagen de Nutri-Score als ideale kandidaat.

Op 20 mei zal de Europese Commissie zijn langverwachte voedselbeleid presenteren, tegelijkertijd met de biodiversiteitsstrategie. Het landbouwcomité van de EU vroeg eerder nog om uitstel vanwege de toenemende druk die op boeren wordt uitgeoefend door de Covid-19 uitbraak. Vice-voorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans liet echter weten dat de Commissie “absoluut niet van plan is” om goedkeuring van de farm-to-fork-strategie uit te stellen.

Foodlog

Altijd op de hoogte blijven?