EU-commissaris trekt eieraffaire op Europees niveau

eieren

EU-commissaris voor Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis heeft alle getroffen landen uitgenodigd voor een spoedvergadering over met fipronil besmette eieren. Dat schreef hij 11 augustus in een verklaring.

Aan de 'vergadering op hoog niveau' zouden de verantwoordelijke ministers deelnemen, samen met vertegenwoordigers van de nationale voedselveiligheidsagentschappen. De vergadering zou plaatsvinden 'zodra we alle feiten tot onze beschikking hebben'. Andriukaitis toetste zijn voorstel voor een crisisvergadering naar eigen zeggen af met de Belgische minister van Landbouw Ducarme en zijn Duitse en Nederlandse collega's.

Dat schrijft Knack in een bericht over het zwarte pietenspel dat Nederland en België spelen over de schuldvraag rond traag optreden in de eieraffaire. Staatssecretaris Van Dam verklaarde gisteren dat zijn Belgische ambtgenoot het Belgische parlement verkeerd zou hebben voorgelicht. In de Volkskrant werden de argumenten waarmee hij dat deed vanmorgen ontkracht. Onderwijl bleek Foodlog dat het duo achter Chickfriend, het bedrijf dat de besmettingen veroorzaakte, al sinds begin 2014 in de markt actief is.

Bron: Foodlog

Lees ook
NVWA: Structurele veranderingen noodzakelijk voor duurzame visketen

NVWA: Structurele veranderingen noodzakelijk voor duurzame visketen

Voor een duurzame en toekomstbestendige visketen zijn structurele verandering noodzakelijk. Die conclusie trekt Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van de analyse ‘De Visketen in Beeld’.

Patent Corbion voor op azijn gebaseerde conserveringsoplossingen voor vleessector

Patent Corbion voor op azijn gebaseerde conserveringsoplossingen voor vleessector

Ingrediëntenproducent Corbion heeft een patent verkregen voor een op azijn gebaseerde conserveringsoplossing voor de vleessector. Dit gepatenteerde proces helpt de voedselveiligheid te verbeteren en voedselverspilling te verminderen.

Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Vanwege de hoge PFAS-gehaltes in de Westerschelde besloot de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ook metingen uit te voeren in de Oosterschelde. Hieruit blijkt dat consumenten mosselen en oesters uit de Oosterschelde veilig kunnen eten.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren