EU-commissaris trekt eieraffaire op Europees niveau

eieren

EU-commissaris voor Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis heeft alle getroffen landen uitgenodigd voor een spoedvergadering over met fipronil besmette eieren. Dat schreef hij 11 augustus in een verklaring.

Aan de 'vergadering op hoog niveau' zouden de verantwoordelijke ministers deelnemen, samen met vertegenwoordigers van de nationale voedselveiligheidsagentschappen. De vergadering zou plaatsvinden 'zodra we alle feiten tot onze beschikking hebben'. Andriukaitis toetste zijn voorstel voor een crisisvergadering naar eigen zeggen af met de Belgische minister van Landbouw Ducarme en zijn Duitse en Nederlandse collega's.

Dat schrijft Knack in een bericht over het zwarte pietenspel dat Nederland en België spelen over de schuldvraag rond traag optreden in de eieraffaire. Staatssecretaris Van Dam verklaarde gisteren dat zijn Belgische ambtgenoot het Belgische parlement verkeerd zou hebben voorgelicht. In de Volkskrant werden de argumenten waarmee hij dat deed vanmorgen ontkracht. Onderwijl bleek Foodlog dat het duo achter Chickfriend, het bedrijf dat de besmettingen veroorzaakte, al sinds begin 2014 in de markt actief is.

Bron: Foodlog

Lees ook
PerkinElmer lanceert FT-IR platform voor nauwkeurige veiligheidstesten voor vloeibare voedingsmiddelen

PerkinElmer lanceert FT-IR platform voor nauwkeurige veiligheidstesten voor vloeibare voedingsmiddelen

Het bedrijf PerkinElmer lanceert een nieuw FT-IR testplatform voor vloeibare voedingsmiddelen. Dit testplatform komt inclusief software, gestroomlijnde workflows en twee nieuwe instrumenten: de LactoScope 300TM voor het analyseren van zuivel en de LQA 300TM voor wijn.

Sprong voorwaarts door metabarcoding

Sprong voorwaarts door metabarcoding

Vlaamse wetenschappers hebben met een op DNA-gebaseerde analysetechniek bederforganismen in voeding aangetroffen die met klassieke analysetechnieken niet opgepikt werden.

Rauwe kip wassen verspreidt bacteriën in keuken

Rauwe kip wassen verspreidt bacteriën in keuken

Voor de bereiding van kip wast meer dan een kwart van de Nederlanders het rauwe vlees eerst onder de kraan. Dat is geen goed idee blijkt uit nieuw onderzoek van het Voedingscentrum. Hierdoor kunnen bacteriën op de kip zich juist door de keuken verspreiden.