EU daagt Denemarken voor de rechter vanwege feta-kwestie

griekse-salade-pixabay

De Europese Commissie daagt Denemarken voor het Europese Hof van Justitie. Dat maakte de Commissie gisteren bekend. Aanleiding is de verkoop en export van witte kaas door Deense bedrijven als zijnde ‘feta’, wat tegen de regels is. Alleen witte kaas uit Griekenland mag zo worden genoemd.

Bedrijven die in Denemarken gevestigd zijn, produceren witte kaas en voeren die vervolgens als ‘feta’ uit naar landen buiten de EU. Sinds 2002 is feta een beschermde oorsprongsbenaming (BOB), waardoor die kaas alleen in Griekenland en enkel volgens de in het productdossier opgenomen voorschriften mag worden geproduceerd.

De Deense autoriteiten hebben volgens de Commissie niet genoeg gedaan om deze praktijken te stoppen. In januari 2018 werd besloten om met een aanmaningsbrief een inbreukprocedure tegen Denemarken te starten. Omdat maatregelen uitbleven daagt de Commissie de Deense autoriteiten nu voor het Europese Hof. Door deze praktijken toe te staan doen de Denen onrecht aan de afspraken die zijn gemaakt tussen EU-lidstaten, zegt de Commissie. Bovendien kan het onderhandelingen over handelsverdragen met derde landen dwarsbomen. Als EU-lidstaten zich al niet aan zulke kwaliteitsregels houden, waarom zouden andere landen dat dan immers moeten doen?

Lees ook
Sancties tegen snoepreclames

Sancties tegen snoepreclames

De Europese Commissie moet met wetgeving komen om kinderen te beschermen tegen reclame voor ongezonde voeding. Daarvoor pleiten 10 Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond.

Titaniumdioxide (E171) wordt verboden in voedingsmiddelen

Titaniumdioxide (E171) wordt verboden in voedingsmiddelen

Vanaf volgend jaar geldt een EU-breed verbod op de witte kleurstof E171, ofwel titaniumdioxide, in voedingsmiddelen. Lidstaten van de Europese Unie zijn akkoord gegaan met het voorstel dat de Europese Commisie in mei 2021 deed.

EU eist terughaalacties van voedingsmiddelen met ethyleenoxide

EU eist terughaalacties van voedingsmiddelen met ethyleenoxide

Na onder andere druk van voedselwaakhond foodwatch, gaat de Europese Commissie een grote terughaalactie uitvoeren van producten met het levensmiddelenadditief E410 (johannesbroodpitmeel), die (mogelijk) verontreinigd zijn met ethyleenoxide.