EU daagt Denemarken voor de rechter vanwege feta-kwestie

griekse-salade-pixabay

De Europese Commissie daagt Denemarken voor het Europese Hof van Justitie. Dat maakte de Commissie gisteren bekend. Aanleiding is de verkoop en export van witte kaas door Deense bedrijven als zijnde ‘feta’, wat tegen de regels is. Alleen witte kaas uit Griekenland mag zo worden genoemd.

Bedrijven die in Denemarken gevestigd zijn, produceren witte kaas en voeren die vervolgens als ‘feta’ uit naar landen buiten de EU. Sinds 2002 is feta een beschermde oorsprongsbenaming (BOB), waardoor die kaas alleen in Griekenland en enkel volgens de in het productdossier opgenomen voorschriften mag worden geproduceerd.

De Deense autoriteiten hebben volgens de Commissie niet genoeg gedaan om deze praktijken te stoppen. In januari 2018 werd besloten om met een aanmaningsbrief een inbreukprocedure tegen Denemarken te starten. Omdat maatregelen uitbleven daagt de Commissie de Deense autoriteiten nu voor het Europese Hof. Door deze praktijken toe te staan doen de Denen onrecht aan de afspraken die zijn gemaakt tussen EU-lidstaten, zegt de Commissie. Bovendien kan het onderhandelingen over handelsverdragen met derde landen dwarsbomen. Als EU-lidstaten zich al niet aan zulke kwaliteitsregels houden, waarom zouden andere landen dat dan immers moeten doen?

Lees ook
Vergunning voor chloorpyrifos wordt niet verlengd

Vergunning voor chloorpyrifos wordt niet verlengd

De vergunning van het chemische gewasbeschermingsmiddel chloorpyrifos wordt zeer waarschijnlijk niet verlengd. Dat schreef de European Food Safety Authority (EFSA) afgelopen vrijdag in een persbericht op zijn website.

EU helpt lidstaten voedselverspilling te meten

EU helpt lidstaten voedselverspilling te meten

Voedselverspilling is een serieus probleem zonder concrete oplossing, deels omdat er te weinig informatie beschikbaar is over verspilling in de keten. De Europese Commissie wil daar verandering in brengen met een gemeenschappelijke methodologie om voedselverspilling te meten. Ongeveer 20% van het voedsel dat in de EU wordt geproduceerd raakt verloren...

Europese Commissie start investeringsfonds tegen vergrijzing Europese landbouw

Europese Commissie start investeringsfonds tegen vergrijzing Europese landbouw

Een Europees investeringsfonds van €1 miljard moet verdere vergrijzing van de Europese landbouwsector tegengaan. Het fonds is ingesteld door de Europese Commissie (EC) en de Europese Investeringsbank.  Binnen de EU is slechts 5% van de boeren jonger dan 35 jaar en 11% jonger dan 40 jaar. Uit onderzoek van de EC onder 7.500 boeren...