De Europese Commissie en het Europees Parlement zijn het eens geworden over het wetsvoorstel tegen oneerlijke handelspraktijken, dat kleine tot middelgrote voedselproducenten moet beschermen tegen grote afnemers.

Onderdeel van de wetgeving zijn onder andere kortere betalingstermijnen voor verse producten, een verbod op eenzijdige en retroactieve contractwijzigingen en een inperking van last minute annuleringen van bestellingen. Lidstaten moeten een publieke waakhond aanstellen die op nationaal niveau de regels zal handhaven en klachten zal afhandelen.

Supermarkten teleurgesteld

De agrosector reageerde over het algemeen positief op het nieuws maar retailers en supermarkten zijn logischerwijs minder enthousiast. De Nederlandse brancheorganisatie CBL noemt het besluit “slecht onderbouwd en ondoordacht”. Volgens de organisatie komt het wetsvoorstel juist grote fabrikanten ten goede, die een hogere prijs kunnen vragen voor hun producten. De boeren verderop in de keten zullen daar volgens het CBL niet de vruchten van plukken.

Altijd op de hoogte blijven?