EU helpt lidstaten voedselverspilling te meten

Voedselverspilling_dossier

Voedselverspilling is een serieus probleem zonder concrete oplossing, deels omdat er te weinig informatie beschikbaar is over verspilling in de keten. De Europese Commissie wil daar verandering in brengen met een gemeenschappelijke methodologie om voedselverspilling te meten.

Ongeveer 20% van het voedsel dat in de EU wordt geproduceerd raakt verloren of verspild. Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie vindt dit ‘onaanvaardbaar in een wereld waarin miljoenen mensen nog steeds honger lijden en waarin onze natuurlijke hulpbronnen steeds schaarser worden. Om verandering te bewerkstelligen, moeten we voedselverspilling goed kunnen meten.’

In een toespraak zei Eurocommissaris Jyrki Katainen gister: ‘Om effectieve nationale programma's voor de preventie van voedselafval te kunnen implementeren en circulatie in de voedselketen te bevorderen, moeten we weten waar, wat, hoeveel en hoeveel waarom we voedselbronnen verliezen.’

De Europese Commissie heeft een methode vastgesteld waarmee lidstaten hun voedselverspilling kunnen kwantificeren op ieder niveau van de voedselketen. Met behulp van een universele definitie van voedselverspilling kunnen alle lidstaten volgens dezelfde manier hun voedselverspilling meten.

Afvalwetgeving

Voedselverspilling staat hoog op de agenda van de Europese Commissie. Dit onderwerp is daarom in 2018 opgenomen in het actieplan voor de circulaire economie. Lidstaten zijn sindsdien verplicht om maatregelen voor de preventie van voedselverspilling op te nemen in hun wetten. De EC vraagt de lidstaten om voedselverspilling in elke fase van de keten te verminderen, en toezicht te houden op- en verslag uit te brengen over voedselverspilling.

Dit plan van de EU draagt bij aan de wereldwijde doelstellingen van de Sustainable Development Goals om in 2030 de voedselverspilling per persoon met de helft te verminderen.

Lees ook
‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

Novel Foods zijn volgens de definitie ‘voedingsmiddelen die vóór 15 mei 1997 niet in significante mate door de mens in de EU werden geconsumeerd’ – onder meer insecten, algen en kweekvlees vallen in deze categorie. Deze voedingsmiddelen worden onderworpen aan verschillende veiligheidsevaluaties. Jaap Kluifhooft, consultant...

WUR: Too Good To Go is effectief instrument tegen voedselverspilling

WUR: Too Good To Go is effectief instrument tegen voedselverspilling

Met de app Too Good To Go kunnen consumenten een Magic Box kopen. Deze is gevuld met voedingsmiddelen die de winkelier anders weggooit. Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat de kopers ongeveer 90 procent van de inhoud van deze box consumeren.

BEUC: aantal voedselinspecties in Europa sterk gedaald

BEUC: aantal voedselinspecties in Europa sterk gedaald

Het aantal voedselcontroles en de middelen die daarvoor beschikbaar zijn dalen in heel Europa. Dat blijkt uit een rapport van de Europese consumentenorganisatie BEUC, die de inspectierapportages van verschillende EU-landen analyseerde. Over de jaarlijkse rapportages waarmee lidstaten de Europese Commissie moeten informeren over de voedselveiligheidsinspecties...