EU helpt lidstaten voedselverspilling te meten

Voedselverspilling_dossier

Voedselverspilling is een serieus probleem zonder concrete oplossing, deels omdat er te weinig informatie beschikbaar is over verspilling in de keten. De Europese Commissie wil daar verandering in brengen met een gemeenschappelijke methodologie om voedselverspilling te meten.

Ongeveer 20% van het voedsel dat in de EU wordt geproduceerd raakt verloren of verspild. Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie vindt dit ‘onaanvaardbaar in een wereld waarin miljoenen mensen nog steeds honger lijden en waarin onze natuurlijke hulpbronnen steeds schaarser worden. Om verandering te bewerkstelligen, moeten we voedselverspilling goed kunnen meten.’

In een toespraak zei Eurocommissaris Jyrki Katainen gister: ‘Om effectieve nationale programma's voor de preventie van voedselafval te kunnen implementeren en circulatie in de voedselketen te bevorderen, moeten we weten waar, wat, hoeveel en hoeveel waarom we voedselbronnen verliezen.’

De Europese Commissie heeft een methode vastgesteld waarmee lidstaten hun voedselverspilling kunnen kwantificeren op ieder niveau van de voedselketen. Met behulp van een universele definitie van voedselverspilling kunnen alle lidstaten volgens dezelfde manier hun voedselverspilling meten.

Afvalwetgeving

Voedselverspilling staat hoog op de agenda van de Europese Commissie. Dit onderwerp is daarom in 2018 opgenomen in het actieplan voor de circulaire economie. Lidstaten zijn sindsdien verplicht om maatregelen voor de preventie van voedselverspilling op te nemen in hun wetten. De EC vraagt de lidstaten om voedselverspilling in elke fase van de keten te verminderen, en toezicht te houden op- en verslag uit te brengen over voedselverspilling.

Dit plan van de EU draagt bij aan de wereldwijde doelstellingen van de Sustainable Development Goals om in 2030 de voedselverspilling per persoon met de helft te verminderen.

Lees ook
Europese landen werken samen aan herbeoordeling glyfosaat

Europese landen werken samen aan herbeoordeling glyfosaat

De Europese Commissie stelt voor dat Frankrijk, Hongarije, Nederland en Zweden gezamenlijk de Rapporteur Member State (RMS) vormen voor de Europese herbeoordeling van de stof glyfosaat. Terwijl normaal gesproken één Europese lidstaat de rol van RMS op zich neemt, stelt de Europese Commissie nu voor om het door een groep van lidstaten...

Europese Commissie gaat groente-, fruit- en wijndata documenteren

Europese Commissie gaat groente-, fruit- en wijndata documenteren

De Europese Commissie gaat twee nieuwe marktobservatoria toevoegen aan haar database. Voor groente & fruit, en wijnproducten komt straks een overzicht online met data, marktanalyses en voorspellingen. Het doel van de observatoria is dat producenten meer inzicht krijgen in hun markt. De EU wil zo meer transparantie in haar key-sectoren van de agricultuur....

Avocado’s krijgen een anti-voedselverspilling-laagje

Avocado’s krijgen een anti-voedselverspilling-laagje

Met een nieuwe technologie hoopt Nature’s Pride – de grootste avocado-handelaar van Nederland – zijn avocado’s langer houdbaar te maken en zo voedselverspilling terug te dringen. De avocado’s in kwestie worden bespoten met Apeel: een beschermend laagje dat is gemaakt van plant-eigen materialen. Door de waterafstotende...