EU-landen moeten potentiële gevaren in voedsel hetzelfde aanpakken

Eieren_3

De EU-landen willen een nieuwe fipronilcrisis voorkomen.De EU-landbouwministers hebben daarom afgesproken dat alle EU-landen mogelijke gevaren voor voedsel hetzelfde moeten beoordelen. Vaak schatten landen risico's verschillend in. Ook worden waarschuwingssystemen beter op elkaar afgestemd.

Met dit besluiten nemen de EU-landen het voorstel van Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en België in grote lijnen over. Een van de belangrijke elementen is dat lidstaten dezelfde informatie aan het publiek verstrekken.

Voedselveiligheidsambtenaar

Nederland en België kregen eerder het verwijt dat ze te laat alarm sloegen. Door het aanstellen van een speciale voedselveiligheidsambtenaar in alle EU-landen moet informatie sneller informeel kunnen worden uitgewisseld tussen de lidstaten. Ook komen er in de toekomst crisisoefeningen op Europees niveau.

Al deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat informatie sneller en samenhangender bij consumenten terechtkomt, aldus Europees Commissaris Vytenis Andriukaitis van Gezondheid en Voedselveiligheid.

Lees ook:

Dossier fipronil-affaire

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Voedselveiligheid

Voedselveiligheid

Het lijkt een open deur, maar het belangrijkste bij de productie van voedsel is voedselveiligheid. En dat kan met een enorme reeks aan factoren samenhangen. Dus net zo divers zijn de onderwerpen die we je hieronder noemen. En dit zijn er nog maar een paar. TFT Glas in je voedsel, dat is dus niet veilig. Glasscherven zijn een grote vrees in iedere...

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten vormen een belangrijke bedreiging voor de voedselveiligheid in de visketen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na een integrale keten- en risicoanalyse. In een brief stelt minister Piet Adema van LNV de Tweede Kamer op de hoogte.

Symposium: Leugens op mijn bord, mondiaal voedselprobleem of een onveilige economische flirt?

Symposium: Leugens op mijn bord, mondiaal voedselprobleem of een onveilige economische flirt?

Onze voedselketen is kwetsbaar. Oorlogen, speculatie met de grondstoffen en de energiecrisis zorgen ervoor dat onze voedselketen flink is opgeschud. De creativiteit van producenten en handelaren stijgt nu soms tot grote hoogte. Ingrediëntsubstitutie vindt op grote schaal plaats, er wordt nog méér water verkocht en sommige verpakkingen zijn doodleuk...