EU-landen moeten potentiële gevaren in voedsel hetzelfde aanpakken

Eieren_3

De EU-landen willen een nieuwe fipronilcrisis voorkomen.De EU-landbouwministers hebben daarom afgesproken dat alle EU-landen mogelijke gevaren voor voedsel hetzelfde moeten beoordelen. Vaak schatten landen risico's verschillend in. Ook worden waarschuwingssystemen beter op elkaar afgestemd.

Met dit besluiten nemen de EU-landen het voorstel van Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en België in grote lijnen over. Een van de belangrijke elementen is dat lidstaten dezelfde informatie aan het publiek verstrekken.

Voedselveiligheidsambtenaar

Nederland en België kregen eerder het verwijt dat ze te laat alarm sloegen. Door het aanstellen van een speciale voedselveiligheidsambtenaar in alle EU-landen moet informatie sneller informeel kunnen worden uitgewisseld tussen de lidstaten. Ook komen er in de toekomst crisisoefeningen op Europees niveau.

Al deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat informatie sneller en samenhangender bij consumenten terechtkomt, aldus Europees Commissaris Vytenis Andriukaitis van Gezondheid en Voedselveiligheid.

Lees ook:

Dossier fipronil-affaire

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kondigt aan tot eind 2022 extra monsters te nemen in slachthuizen van runderen, varkens, paarden, geiten en schapen. Dit gebeurt vanwege de resultaten van een proef met een nieuwe detectiemethode.

Voedselveiligheid

Voedselveiligheid

Ons voedsel is momenteel extreem veilig, mits de verwerker zijn leveranciersbeoordelingen goed op orde heeft en de risicoprofielen op hun juiste waarde inschat. Daarvoor is veel kennis op de afdeling QA nodig en men moet het wereldklimaatbeeld en de actualiteit goed volgen. Dit kan groot financieel voordeel opleveren. Bijvoorbeeld, als blijkt dat de...

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

Het RIVM heeft nieuwe PFAS-normen berekend voor oppervlaktewater. Het uitgangspunt hierbij was dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater moeten kunnen eten, zonder teveel PFAS binnen te krijgen.