EU-landen moeten potentiële gevaren in voedsel hetzelfde aanpakken

Eieren_3

De EU-landen willen een nieuwe fipronilcrisis voorkomen.De EU-landbouwministers hebben daarom afgesproken dat alle EU-landen mogelijke gevaren voor voedsel hetzelfde moeten beoordelen. Vaak schatten landen risico's verschillend in. Ook worden waarschuwingssystemen beter op elkaar afgestemd.

Met dit besluiten nemen de EU-landen het voorstel van Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en België in grote lijnen over. Een van de belangrijke elementen is dat lidstaten dezelfde informatie aan het publiek verstrekken.

Voedselveiligheidsambtenaar

Nederland en België kregen eerder het verwijt dat ze te laat alarm sloegen. Door het aanstellen van een speciale voedselveiligheidsambtenaar in alle EU-landen moet informatie sneller informeel kunnen worden uitgewisseld tussen de lidstaten. Ook komen er in de toekomst crisisoefeningen op Europees niveau.

Al deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat informatie sneller en samenhangender bij consumenten terechtkomt, aldus Europees Commissaris Vytenis Andriukaitis van Gezondheid en Voedselveiligheid.

Lees ook:

Dossier fipronil-affaire

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
NVWA: Structurele veranderingen noodzakelijk voor duurzame visketen

NVWA: Structurele veranderingen noodzakelijk voor duurzame visketen

Voor een duurzame en toekomstbestendige visketen zijn structurele verandering noodzakelijk. Die conclusie trekt Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van de analyse ‘De Visketen in Beeld’.

Patent Corbion voor op azijn gebaseerde conserveringsoplossingen voor vleessector

Patent Corbion voor op azijn gebaseerde conserveringsoplossingen voor vleessector

Ingrediëntenproducent Corbion heeft een patent verkregen voor een op azijn gebaseerde conserveringsoplossing voor de vleessector. Dit gepatenteerde proces helpt de voedselveiligheid te verbeteren en voedselverspilling te verminderen.

Brand in loods van eierdozenfabrikant Huhtamaki

Brand in loods van eierdozenfabrikant Huhtamaki

Bij verpakkingsfabrikant Huhtamaki in Franeker is een loods met eierdozen afgebrand. Daarbij zijn miljoenen eierdozen vernietigd. De brand vond plaats in de vroege ochtend van 14 augustus.