EU-landen moeten potentiële gevaren in voedsel hetzelfde aanpakken

Eieren_3

De EU-landen willen een nieuwe fipronilcrisis voorkomen.De EU-landbouwministers hebben daarom afgesproken dat alle EU-landen mogelijke gevaren voor voedsel hetzelfde moeten beoordelen. Vaak schatten landen risico's verschillend in. Ook worden waarschuwingssystemen beter op elkaar afgestemd.

Met dit besluiten nemen de EU-landen het voorstel van Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en België in grote lijnen over. Een van de belangrijke elementen is dat lidstaten dezelfde informatie aan het publiek verstrekken.

Voedselveiligheidsambtenaar

Nederland en België kregen eerder het verwijt dat ze te laat alarm sloegen. Door het aanstellen van een speciale voedselveiligheidsambtenaar in alle EU-landen moet informatie sneller informeel kunnen worden uitgewisseld tussen de lidstaten. Ook komen er in de toekomst crisisoefeningen op Europees niveau.

Al deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat informatie sneller en samenhangender bij consumenten terechtkomt, aldus Europees Commissaris Vytenis Andriukaitis van Gezondheid en Voedselveiligheid.

Lees ook:

Dossier fipronil-affaire

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Vanwege de hoge PFAS-gehaltes in de Westerschelde besloot de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ook metingen uit te voeren in de Oosterschelde. Hieruit blijkt dat consumenten mosselen en oesters uit de Oosterschelde veilig kunnen eten.

NVWA: Geen ernstige overtredingen tijdens offerfeest

NVWA: Geen ernstige overtredingen tijdens offerfeest

Tijdens het Offerfeest constateerden de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie geen illegale slachterijen of ernstige overtredingen op het gebied van dierenwelzijn en voedselveiligheid. Het bleef bij paar geringe overtredingen zoals ontbrekende I&R registraties.

Microplastics aangetroffen in vlees en zuivel

Microplastics aangetroffen in vlees en zuivel

Wetenschappers hebben microplastics aangetroffen in vlees, bloed en melk van Nederlandse koeien en varkens. Bijna 80 procent van de geteste vlees- en zuivelproducten bevatte microplastics. Dat blijkt uit een steekproef van de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van de Plastic Soup Foundation.