EU pakt met Kenniscentrum voedselfraude en -kwaliteit aan

Knowledge Centre for Food Fraud and Quality

De Europese Commissie heeft sinds deze week een nieuw kenniscentrum: het Knowledge Centre for Food Fraud and Quality. Het Kenniscentrum gaat EU-beleidsmakers en nationale overheden ondersteunen met actuele wetenschappelijke kennis over voedselfraude en problemen met voedselkwaliteit. Daartoe gaat het markttoezichtactiviteiten en testmethoden coördineren, een early warning-systeem (ook naar het brede publiek toe) opzetten en het delen van informatie tussen de lidstaten en de Commissie borgen.

"De kwaliteit van het voedsel dat we eten is voor ons allemaal belangrijk en omdat voedselfraude een grensoverschrijdende criminele activiteit is, heeft de EU een duidelijke rol te spelen in hoe we daarmee omgaan", zei Eurocommissaris Tibor Navracsics. De afgelopen jaren zijn voedselfraudes aan het licht gekomen met onder meer olijfolie, wijn, honing, vis, zuivel en vlees. Daarnaast hebben diverse lidstaten zich beklaagd over oneerlijke handelspraktijken in de vorm van 'dual quality'. Die affaires ondermijnen het consumentenvertrouwen en schaden de hele voedselketen, van boer tot retailer. Het nieuwe centrum gaat deel uitmaken van het EU Joint Research Centre (JRC).

Lees ook
Nieuwe risico’s maken voedselveiligheid kwetsbaar

Nieuwe risico’s maken voedselveiligheid kwetsbaar

Veranderende consumptiegewoonten, fraude, vergrijzing en PFAS’s tarten de voedselveiligheid. Sommige risico’s staan op de radar, andere dreigingen zijn in opmars en nog te weinig in beeld. “Meer onderzoek is wenselijk.”

EU presenteert plannen voor duurzame voedselsector

EU presenteert plannen voor duurzame voedselsector

In 2030 moet het gebruik van pesticiden in Europa met de helft omlaag en moet er veel minder kunstmest worden gebruikt. Ook moet een kwart van alle landbouw biologisch zijn. Dat staat in de nieuwe Europese ‘From farm to fork’-strategie die Eurocommissaris Frans Timmermans afgelopen woensdag 20 mei presenteerde. De Europese Commissie wil...

EU-breed voedselkeuzelogo niet verplicht

EU-breed voedselkeuzelogo niet verplicht

In de farm-to-fork strategie van de Europese Commissie zit geen verplicht voedselkeuzelogo. Dat maakte voedselveiligheidscommissaris Stella Kyriakides afgelopen maandag bekend aan het Europese Parlement, zo schrijft Euractiv.