EU pakt met Kenniscentrum voedselfraude en -kwaliteit aan

Knowledge Centre for Food Fraud and Quality

De Europese Commissie heeft sinds deze week een nieuw kenniscentrum: het Knowledge Centre for Food Fraud and Quality. Het Kenniscentrum gaat EU-beleidsmakers en nationale overheden ondersteunen met actuele wetenschappelijke kennis over voedselfraude en problemen met voedselkwaliteit. Daartoe gaat het markttoezichtactiviteiten en testmethoden coördineren, een early warning-systeem (ook naar het brede publiek toe) opzetten en het delen van informatie tussen de lidstaten en de Commissie borgen.

"De kwaliteit van het voedsel dat we eten is voor ons allemaal belangrijk en omdat voedselfraude een grensoverschrijdende criminele activiteit is, heeft de EU een duidelijke rol te spelen in hoe we daarmee omgaan", zei Eurocommissaris Tibor Navracsics. De afgelopen jaren zijn voedselfraudes aan het licht gekomen met onder meer olijfolie, wijn, honing, vis, zuivel en vlees. Daarnaast hebben diverse lidstaten zich beklaagd over oneerlijke handelspraktijken in de vorm van 'dual quality'. Die affaires ondermijnen het consumentenvertrouwen en schaden de hele voedselketen, van boer tot retailer. Het nieuwe centrum gaat deel uitmaken van het EU Joint Research Centre (JRC).

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’

Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’

Thijs Defraeye is benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’ bij de groep Food, Quality & Design. De functie wordt gefinancierd door Empa, een Zwitsers onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met materiaalwetenschappen en -technologie. In zijn onderzoek richt Defraeye zich op kwaliteitsverlies...

Europese Commissie stelt nieuwe regels voor verpakkingen om afval te verminderen

Europese Commissie stelt nieuwe regels voor verpakkingen om afval te verminderen

De Europese Commissie heeft nieuwe EU-brede regels gesteld voor verpakkingen om de groeiende bron van afval aan te pakken. Elke Europeaan produceert gemiddeld bijna 180 kg verpakkingsafval per jaar. Verpakkingen zijn een van de belangrijkste gebruikers van nieuwe materialen, aangezien 40 procent van de kunststoffen en 50 procent van het in de EU gebruikte...

Sancties tegen snoepreclames

Sancties tegen snoepreclames

De Europese Commissie moet met wetgeving komen om kinderen te beschermen tegen reclame voor ongezonde voeding. Daarvoor pleiten 10 Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond.