EU presenteert plannen voor duurzame voedselsector

landbouw-biologisch-unsplash

In 2030 moet het gebruik van pesticiden in Europa met de helft omlaag en moet er veel minder kunstmest worden gebruikt. Ook moet een kwart van alle landbouw biologisch zijn. Dat staat in de nieuwe Europese ‘From farm to fork’-strategie die Eurocommissaris Frans Timmermans afgelopen woensdag 20 mei presenteerde.

De Europese Commissie wil dat de Europese landbouw over tien jaar veel duurzamer is. In het plan dat woensdag werd gepresenteerd, staat dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met 50 procent omlaag moet, het gebruik van kunstmest met 20 procent moet verminderen en er 50 procent minder antibiotica gebruikt moet worden in de veehouderij. Ook wil de Europese Commissie dat een kwart van de landbouwgrond voor biologische landbouw moet worden benut. In Nederland is op dit moment ongeveer vier procent van het hele landbouwareaal biologisch.

In het plan staat bovendien dat het voor consumenten makkelijker moet worden om gezonde keuzes te maken. De Commissie overweegt front-of-pack etikettering te verplichten en harmoniseren voor de hele EU, en om de verplichte oorsprongsbenoeming, die voor bepaalde producten bestaat, uit te breiden. Ook zal de Commissie manieren onderzoeken om vrijwillige duurzaamheidsclaims te harmoniseren.

Kritiek

Vanuit het Europese parlement en de gangbare landbouwsector is veel kritiek te horen op de plannen. Critici in het parlement vragen zich af wat de plannen betekenen voor de internationale concurrentiepositie van Europese boeren, en voor de voedselzekerheid in Europa. De agrarische sector zelf vreest een nieuwe reeks wetten en eisen die de reeds door inconsequent beleid geplaagde boeren het leven verder zuur zullen maken. “De Europese Commissie lijkt helaas meer te zien in van bovenop opgelegde verboden dan verduurzaming vanuit het boerenerf. Dit slaat de innovatiekracht en ambitie van boeren en tuinders helemaal dood: het is het zoveelste pakket regelgeving dat over ons uit wordt gestort,” zegt Léon Faassen, bestuurslid van de branchevereniging LTO.

Green Deal

De strategie maakt deel uit van de Europese Green Deal, die Europa naar een klimaatneutrale, circulaire economie moet leiden. Tegelijk met de 'From farm to fork'-strategie werd ook een plan voor het verbeteren van de biodiversiteit gepresenteerd. Een van de concrete doelen in dat plan is het streven dat in 2030 tenminste 30% van het Europese grond- en zeegebied uit beschermde natuurgebieden bestaat. Om dat voor elkaar te krijgen, zal onvermijdelijk een deel van de Europese landbouwgrond en visgronden moeten worden ingeleverd.

Lees ook
Henk en Bart Schellekens nemen Bon Vivant over

Henk en Bart Schellekens nemen Bon Vivant over

Sinds 1987 verzorgt de coöperatie Bon Vivant de in‐ en verkoop van scharrel‐ en biologisch vlees in Nederland. De coöperatie gaat nu verder onder leiding van Henk en Bart Schellekens. Zij willen de consument het meest diervriendelijke, gezondste en kwalitatief beste vlees van Nederlandse bodem bieden.

Biologisch groeit niet meer, consumenten vinden het te duur

Biologisch groeit niet meer, consumenten vinden het te duur

Het marktaandeel van biologisch in Nederland is weliswaar klein (3,2%), maar het groeide jarenlang met en hoog percentage. In 2018 was nog sprake van een groei van 8,2%. Net nu de Europese Commissie heeft laten weten dat 25% van de Europese landbouw krachtens de Green Deal biologisch moet zijn in 2030, lijkt de groei eruit.

Omzet voedsel met duurzaamheidskeurmerk groeit als kool

Omzet voedsel met duurzaamheidskeurmerk groeit als kool

In 2019 werden verhoudingsgewijs veel meer producten met een duurzaamheidskeurmerk verkocht ten opzichte van 2018. Dat blijkt uit de Monitor Keurmerken Retail van onderzoeksbureau IRI, schrijft het Financieele Dagblad.