Nieuws

EU stelt limiet aan transvetten in voedsel

pizza-329523_1280

De Europese lidstaten hebben een voorstel van de Europese Commissie onderschreven om een wettelijke limiet te stellen aan de hoeveelheid industriële transvetten in voedsel. Volgens het voorstel mag 2% van de vetten in een voedingsmiddel uit transvetten bestaan. Het Europees Parlement heeft twee maanden om het voorstel van de Commissie te bespreken.

Transvetten

Transvetten zijn bepaalde onverzadigde vetzuren die in de natuur in kleine hoeveelheden voorkomen, zoals in vlees en zuivel, maar die in het moderne dieet veel talrijker zijn geworden door de industriële productie van plantaardige vetten. Wetenschappelijke studies naar de schadelijkheid van transvetten adviseren dat de consumptie ervan zo veel mogelijk beperkt moet worden, omdat ze de kans op hart- en vaatziekten verhogen.

Gezondheidsraad

Volgens het advies van de Gezondheidsraad mag slechts 1% van de dagelijks ingenomen calorieën uit transvetten bestaan. Volgens cijfers van het RIVM zit de gemiddelde Nederlander onder die norm.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *