EU subsidieert ontwikkeling duurzaam extractiemiddel eiwitten en oliën

sojabonen-pixabay

De Europese Unie heeft een subsidie van 2,8 miljoen euro toegekend voor de verdere ontwikkeling van EcoXtract, een middel dat op duurzame wijze plantaardige oliën en eiwitten extraheert.

 De subsidie werd toegekend vanuit het Horizon 2020 Fast Track to Innovation-programma.

Tal van plantaardige producten bevatten gezonde, waardevolle oliën en eiwitten. Het blijkt in de praktijk vaak echter moeilijk om deze stoffen op een duurzame manier te winnen uit bijvoorbeeld sojabonen, kool- en raapzaad, zonnebloemen en hennep- en teunisbloemzaden. Met het biobased oplosmiddel EcoXtract wil het consortium (De Wit Speciality Oils, Pennakem Europa, Vivaorganic GmbH, New Holland Extraction Ltd en Donal Murphy-Bokem) achter dit middel dit wel voor elkaar krijgen. Ze willen dit product nu marktklaar maken.

Het middel is volgens het consortium volledig biobased en is een bijproduct uit de landbouw. Pennakem en New Holland Extraction richten zich op de technische uitdagingen binnen het project; Vivaorganic en De Wit Speciality Oils ontwikkelen waardeketens voor de verwerking van sojabonen en speciale oliën; Donal Murphy-Bokem biedt ondersteuning op het gebied van management, communicatie, impact op landbouw en milieu, en de relaties met de overheid.

De totale investeringen voor het project liggen op 4 miljoen euro.

Thema's
Lees ook
Vetzuren uit organisch afval

Vetzuren uit organisch afval

Vetzuren zijn een belangrijk ingrediënt van voedingsmiddelen. De behoefte om deze op een circulaire manier te produceren, wordt sterker. ChainCraft voorziet hierin door diverse vetzuren te maken uit organische reststromen van de voedingsindustrie.

Nieuwe studie over het belang van voedingsoliën en -vetten

Nieuwe studie over het belang van voedingsoliën en -vetten

Een nieuwe studie van Wageningen University & Research en de Charles University in Praag werpt een nieuw licht op voedingsoliën en -vetten. De studie beschouwt niet alle vetten als slecht voor onze gezondheid, maar benadrukt het belang van vetten in gezonde voeding, vooral voor ondervoede mensen. Ook gaat de studie in op het belang van het maken van...

Plan om Europese plantaardige voeding te promoten krijgt geen steun van Europese Commissie

Plan om Europese plantaardige voeding te promoten krijgt geen steun van Europese Commissie

De aanvraag van de Green Protein Alliance (GPA) voor subsidie om consumptie van lokaal geteelde plantaardige eiwitten te promoten, is niet gehonoreerd door de Europese Commissie. De Europese Commissie kende wel 38,1 miljoen euro steun toe aan de promotie van dierlijke producten. “In het licht van de actualiteiten is het niet honoreren extra wrang”,...