EU wet- en regelgeving hindert opmars biologische bestrijdingsmiddelen

28 november 2019

De landbouwsector heeft dringend duurzame gewasbeschermingsmiddelen nodig. Maar Europese regelgeving frustreert de introductie van nieuwe biologische middelen. Dat concluderen onderzoekers van onder andere Wageningen University & Research (WUR) in een onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke blad BioControl.

Biologische bestrijdingsmiddelen zijn meer nodig dan ooit. Volgens een tussenevaluatie van de duurzaamheidsnota ‘Gezonde Groei, Duurzame Oogst’, gepubliceerd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, is de kwaliteit van het oppervlaktewater nog steeds niet verbeterd en staat de biodiversiteit onder druk. Duurzame gewasbeschermingsmiddelen bieden een oplossing, maar Europese wet- en regelgeving staat in de weg.

Onderzoekers Jürgen Köhl, Kees Booij, Rogier Kolnaar en Willem Ravensberg onderzochten hoe relevant bepaalde EU-voorwaarden zijn bij de toelating van biologische bestrijdingsmiddelen. Niet altijd even relevant, zo blijkt. Volgens de onderzoekers zijn de eisen in veel gevallen te strikt. Bijvoorbeeld de strenge eisen rond persistentie zijn voor biologische middelen lang niet altijd nuttig. Hierdoor is toelating van nieuwe bestrijdingsmiddelen onnodig stug, duur en tijdrovend. Doordat het vijf jaar kan duren voordat een biologisch bestrijdingsmiddel groen licht krijgt, kunnen belangrijke stappen in de overgang naar een duurzame landbouwsector niet gezet worden.

Het onderzoek erkent de positieve rol van duurzame bestrijdingsmiddelen in de transitie naar een duurzame landbouwindustrie. Eerder dit jaar publiceerden de onderzoekers een artikel in het blad ‘Frontiers in Plant Science’ over de werkingsmechanismen van de verschillende soorten biologische gewasbeschermingsmiddelen. Naar aanleiding van deze twee onderzoeken, komen de onderzoekers met een heldere conclusie: “In beide publicaties bewijzen we wetenschappelijk dat biologische middelen op een andere manier beoordeeld zouden moeten worden dan chemische bestrijdingsmiddelen. (…) De toelating van biologische middelen moet sneller en goedkoper worden.”

 

Altijd op de hoogte blijven?