De Europese Commissie heeft een plan om de toegestane hoeveelheid kwik in vis te verhogen voorlopig ingetrokken. Dat blijkt uit een rapport van een eerdere vergadering dat de Commissie vorige maand publiceerde. Eerder werd een voorstel ingediend om de toegestane limiet te versoepelen, omdat roofvissen in de praktijk de norm vaak overschrijden.

Consumenten krijgen het giftige metaal kwik met name binnen door de consumptie van vis. De hoeveelheid kwik kan sterk verschillen per soort, maar vooral roofvissen als tonijn en zwaardvis zijn vaak sterk vervuild. Het kwik komt met name uit de industrie en chemische bestrijdingsmiddelen. Via natuurlijke kringlopen komt het in zee terecht, waar het zich ophoopt in het weefsel van vissen.

Verdubbeling kwiknorm

In 2015 stelde de Europese Commissie voor om het maximaal toegestane kwikgehalte in vis te verdubbelen, van één tot twee milligram per kilo. Daar lijken vooral economische belangen achter te zitten. Bepaalde vissoorten zijn vaak sterker vervuild dan de norm toelaat, waardoor aanzienlijke delen van de vangst niet op de markt gebracht kunnen worden.

Foodwatch

Foodwatch kwam destijds in actie tegen de plannen van de Commissie, en verzamelde in Nederland en Duitsland meer dan 77.000 handtekeningen tegen het voorstel. “We zijn opgelucht dat de verdere versoepeling van de grenswaarden voor kwik nu van tafel is,” meldt de voedselwaakhond. “Foodwatch zal dit soort voorstellen voor versoepeling van onze voedselveiligheidsstandaarden scherp in de gaten blijven houden.”

Dit artikel verscheen eerder op: Vismagazine

Altijd op de hoogte blijven?