€275 miljoen voor Europese voedselbedrijven

investering

Beeld: Anne Nygård via Unsplash

Durfinvesteerder Astana Ventures heeft een fonds van €275 miljoen bij elkaar verzameld om te investeren in startende Europese voedsel- en landbouwbedrijven. De aandacht gaat daarbij uit naar technologische start-ups die focussen op de productie van gezonde voeding.

Astanor spreekt van een 'recordbedrag' en het 'grootste Europese fonds' op dit gebied, schrijft het FD. Het bedrijf richt zich daarnaast op Noord-Amerika. De eerste investeringen zijn voor onder andere Ÿnsect, Franse producent van insectenproteïnen; het Belgische Aphea.bio, dat biologische meststoffen en bestrijdingsmiddelen maakt; en La Ruche Qui Dit Oui, dat in Vlaanderen Boeren & Buren heet, een bedrijf dat zich richt op rechtstreekse verkoop van boer aan consument.

Astanor Venture zegt 'een revolutie in de voedings- en landbouwindustrie te voorzien'. Het fonds wil 'de gezondheid van de mens en het milieu opnieuw centraal zetten in het voedingssysteem. Onder meer de coronapandemie heeft de noodzaak aangetoond van een meer duurzame voedselketen en heeft essentiële vragen omtrent onze voedselveiligheid aangekaart.'

Thema's
Meer over
Lees ook
Pieter Pot haalt € 9 miljoen groeigeld op

Pieter Pot haalt € 9 miljoen groeigeld op

Twee jaar na lancering haalt verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot een investering van € 9 miljoen op. In oktober startte Pieter Pot in België en met het groeigeld wil de start-up verder uitbreiden naar nieuwe West-Europese markten.

Danone moderniseert Nutricia

Danone moderniseert Nutricia

Nutricia bestaat 125 jaar en dat viert moederbedrijf Danone met forse investeringen. Het voedingsmiddelenbedrijf moderniseert de fabriek in Zoetermeer, zodat de productiecapaciteit van babyvoeding en medische voeding groter wordt, terwijl het water- en energieverbruik juist resp. 50 en 25 % dalen.

40 miljoen euro groeigeld voor waterflesjes met geur

40 miljoen euro groeigeld voor waterflesjes met geur

Air up, een Duitse scale-up die smaak aan water toevoegt via speciale geurpods, haalt €40 miljoen groeigeld binnen in een nieuwe investeringsronde geleid door Five Seasons Ventures. De fabrikant wil verder uitbreiden in Europa en ook naar de Verenigde Staten.