€2 miljoen voor bioraffinaderij Grassa

koeien-grazen-pixabay

De Nederlandse bioraffinaderij Grassa, gevestigd op de Brightlands Campus Greenport Venlo, heeft € 2 miljoen opgehaald voor de opschaling en commercialisering van haar innovatieve bioraffinageproces, staat in een persbericht op de site van het bedrijf.

Om te voorzien in de toenemende behoefte aan voedsel en energie, wil Grassa een serieuze bijdrage leveren aan de circulaire economie door gras en plantaardige reststromen op een efficiënte manier te raffineren.

In haar innovatieve bioraffinagetechnologie produceert het bedrijf ruwe vezel voor koeien, een eiwitconcentraat, fructo-oligosacharides (prebiotica) en een mineralenconcentraat. De eerste drie producten zijn voor veevoer, maar het vierde product kun je gebruiken als plantaardige biologische kunstmestvervanger, waarbij Grassa geen GMO’s gebruikt en alleen lokale bronnen aangrijpt.

De financiering kwam mede van Brightlands Venture PartnersLIOF en Fransen Gerrits. Laatstgenoemde zal als industriële aandeelhouder zorgen voor extra aandacht in de mengvoederindustrie, aldus Grassa-ceo Peter van Paridon.

Bron: C2W

Lees ook
Coco Conserven maakt producten uit reststromen en overschotten

Coco Conserven maakt producten uit reststromen en overschotten

Coco Conserven is een initiatief van Joris Jansen, Vera Bachrach en Sascha Landshoff. Zij willen tegenwicht bieden aan ‘de verspillende verscultuur' door mensen vaker conserven te laten eten. Inmiddels zijn er drie producten: de soep Ribollita, rillette van Schipholgans en pastasaus Ragu Classico. Het zijn kant-en-klare gerechten, gemaakt van biologische...

Model berekent meest duurzame optie retourstroom

Eén op de acht broden haalt de consument uiteindelijk niet. Het komt als retourbrood terug in de bakkerij, bijvoorbeeld om te worden verwerkt tot veevoer of brandstof. Onderzoeksinstituut TI Food and Nutrition heeft een methode ontwikkeld om te berekenen welke verwerkingsoptie het meest duurzaam is. Natuurlijk blijft het terugdringen van retourstromen een belangrijk item. Maar omdat bakkerijen in de hele productieketen (foto) nu eenmaal te maken hebben met brood dat retour komt, is het ook van belang om te weten welke toepassing voor retourbrood het meest duurzaam is. “Maar hoe vergelijk je bijvoorbeeld...

Plus verkoopt soep en saus van reststromen

Plus Supermarkten gaan tomatensoep en tomatensaus verkopen op basis van reststromen tomaten en uien van de retailer. De producten van het nieuwe merk Overlekker zijn vanaf 1 mei 2015 verkrijgbaar in 13 Plus-vestigingen. Plus werkt daarvoor samen met Hutten en Wageningen UR. Doel is voedselverspilling tegengaan. Er wordt vier maanden proefgedraaid.  Zowel de soep als de saus komt voor een introductieprijs van 0,99 euro in de winkel te staan. Bij succes zet de supermarkt de verkoop van het nieuwe merk voort. Wageningen UR Food & Biobased doet al enkele jaren onderzoek naar oplossingen om voedselverspilling...