Europa investeerde 2,2 miljard in eiwittransitie in 2021

Tofu plantaardig vleesvervanger (unsplash)

Beeld: Unsplash

Europese bedrijven die zich bezig houden met voedingsproducten gebaseerd op niet-dierlijke eiwitten wisten in 2021 gezamenlijk meer dan 2 miljard euro aan kapitaal van investeerders aan te trekken, stelt het Good Food Institute Europa (GFI), een organisatie die de verduurzaming van het voedselsysteem wil bevorderen. In 2020 werd er 460 miljoen euro geïnvesteerd.

Het grootste deel van de investeringen, ruim 1,9 miljard euro, ging naar bedrijven die plantaardige alternatieven voor vlees, vis en zuivelproducten produceren. Daarnaast ging 123 miljoen euro naar bedrijven die werken aan de productie van kweekvlees en 111 miljoen euro naar ondernemingen die werken aan technieken om microbiële eiwitten te produceren voor verwerking in voeding.

Europa is een van de grootste potentiële markten voor plantaardig vlees en kweekvlees en produceert op dit moment 44% van de wereldwijde markt voor plantaardig vlees. In Spanje gingen vorig jaar de investeringscijfers van eiwitbedrijven met 5,527% omhoog. Britse bedrijven zagen een stijging van 290% en bij Duitse bedrijven stegen de investeringen met 243%.

Bron: FoodHolland, GFI

Lees ook
Partnerschap Beyond Meat en Disneyland Parijs

Partnerschap Beyond Meat en Disneyland Parijs

Beyond Meat en Disneyland Paris gaan samenwerken. Het plantaardige vlees van Beyond Meat komt het menu te staan in het hele resort inclusief beide themaparken, Disney Village en Disney Hotels.

Samenwerking FrieslandCampina en De Nieuwe Melkboer

Samenwerking FrieslandCampina en De Nieuwe Melkboer

FrieslandCampina en De Nieuwe Melkboer gaan samenwerken. Gezamenlijk gaan de bedrijven verder met het ontwikkelen van een lokale keten voor plantaardige zuivelalternatieven met een goed verdienmodel voor de boer.

WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten

WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten

Onderzoekers van Wageningen University & Research onderzoeken hoe we eiwitten kunnen produceren op een duurzame en circulaire manier, waarbij idealiter geen concurrentie is tussen voedsel voor mensen en dieren. Daarvoor werkt WUR aan projecten om eiwit te produceren uit tomatenbladen, schimmels en insecten.