Europa investeerde 2,2 miljard in eiwittransitie in 2021

Tofu plantaardig vleesvervanger (unsplash)

Beeld: Unsplash

Europese bedrijven die zich bezig houden met voedingsproducten gebaseerd op niet-dierlijke eiwitten wisten in 2021 gezamenlijk meer dan 2 miljard euro aan kapitaal van investeerders aan te trekken, stelt het Good Food Institute Europa (GFI), een organisatie die de verduurzaming van het voedselsysteem wil bevorderen. In 2020 werd er 460 miljoen euro geïnvesteerd.

Het grootste deel van de investeringen, ruim 1,9 miljard euro, ging naar bedrijven die plantaardige alternatieven voor vlees, vis en zuivelproducten produceren. Daarnaast ging 123 miljoen euro naar bedrijven die werken aan de productie van kweekvlees en 111 miljoen euro naar ondernemingen die werken aan technieken om microbiële eiwitten te produceren voor verwerking in voeding.

Europa is een van de grootste potentiële markten voor plantaardig vlees en kweekvlees en produceert op dit moment 44% van de wereldwijde markt voor plantaardig vlees. In Spanje gingen vorig jaar de investeringscijfers van eiwitbedrijven met 5,527% omhoog. Britse bedrijven zagen een stijging van 290% en bij Duitse bedrijven stegen de investeringen met 243%.

Bron: FoodHolland, GFI

Lees ook
ME-AT the Alternative lanceert vleesvervangers van Nederlandse veldbonen

ME-AT the Alternative lanceert vleesvervangers van Nederlandse veldbonen

ME-AT the Alternative, dochteronderneming van Vion, introduceert als eerste bedrijf in de branche plantaardige vleesvervangers op basis van proteïnen uit Nederlandse veldbonen in de retail.

Optimisme Duitse vleessector bij aanvang IFFA 2022

Optimisme Duitse vleessector bij aanvang IFFA 2022

In Frankfurt startte 14 mei IFFA, de internationale vakbeurs voor de vleesindustrie. Tot en met 19 mei staat Messe Frankfurt in het teken van de laatste innovaties op het gebied van vlees en alternatieve eiwitten. De Duitse vleessector is bij aanvang van de beurs positief gestemd.

Novish ziet kansen op de markt voor plantaardige vis

Novish ziet kansen op de markt voor plantaardige vis

Is er een markt voor plantaardige vis? Maiko van der Meer lanceerde twee jaar geleden met twee collega’s Novish, het eerste volledig plantaardige visbedrijf van Europa. Tijdens Food Technology vertelt hij over de ontwikkeling van visvervangers en de lessen die hij daar in de afgelopen twee jaar van leerde.