Europa investeerde 2,2 miljard in eiwittransitie in 2021

Tofu plantaardig vleesvervanger (unsplash)

Beeld: Unsplash

Europese bedrijven die zich bezig houden met voedingsproducten gebaseerd op niet-dierlijke eiwitten wisten in 2021 gezamenlijk meer dan 2 miljard euro aan kapitaal van investeerders aan te trekken, stelt het Good Food Institute Europa (GFI), een organisatie die de verduurzaming van het voedselsysteem wil bevorderen. In 2020 werd er 460 miljoen euro geïnvesteerd.

Het grootste deel van de investeringen, ruim 1,9 miljard euro, ging naar bedrijven die plantaardige alternatieven voor vlees, vis en zuivelproducten produceren. Daarnaast ging 123 miljoen euro naar bedrijven die werken aan de productie van kweekvlees en 111 miljoen euro naar ondernemingen die werken aan technieken om microbiële eiwitten te produceren voor verwerking in voeding.

Europa is een van de grootste potentiële markten voor plantaardig vlees en kweekvlees en produceert op dit moment 44% van de wereldwijde markt voor plantaardig vlees. In Spanje gingen vorig jaar de investeringscijfers van eiwitbedrijven met 5,527% omhoog. Britse bedrijven zagen een stijging van 290% en bij Duitse bedrijven stegen de investeringen met 243%.

Bron: FoodHolland, GFI

Lees ook
Plan om Europese plantaardige voeding te promoten krijgt geen steun van Europese Commissie

Plan om Europese plantaardige voeding te promoten krijgt geen steun van Europese Commissie

De aanvraag van de Green Protein Alliance (GPA) voor subsidie om consumptie van lokaal geteelde plantaardige eiwitten te promoten, is niet gehonoreerd door de Europese Commissie. De Europese Commissie kende wel 38,1 miljoen euro steun toe aan de promotie van dierlijke producten. “In het licht van de actualiteiten is het niet honoreren extra wrang”,...

Keep Food Simple geeft nieuwe kijk op voedselketens

Keep Food Simple geeft nieuwe kijk op voedselketens

Een bijdrage leveren aan de verbetering van ons voedselsysteem met duurzamere en gezondere producten, dat is de missie van organisatie Keep Food Simple. Tijdens Food Technology presenteerde Onno Franse, Fons Voragen en Peter Folstar de visie en aanpak van Keep Food Simple.

De situatie voor verpakkingsbedrijven in Oekraïne

De situatie voor verpakkingsbedrijven in Oekraïne

Veronika Khalaydzhi (Club of Packagers Ukraine, ingevlogen naar Den Bosch vanuit Kyiv) presenteerde tijdens Food Technology een overzicht van de situatie in Oekraïne op verpakkingsgebied. Hoe kunnen Nederlandse bedrijven Oekraïne helpen?