Europa investeerde 2,2 miljard in eiwittransitie in 2021

Tofu plantaardig vleesvervanger (unsplash)

Beeld: Unsplash

Europese bedrijven die zich bezig houden met voedingsproducten gebaseerd op niet-dierlijke eiwitten wisten in 2021 gezamenlijk meer dan 2 miljard euro aan kapitaal van investeerders aan te trekken, stelt het Good Food Institute Europa (GFI), een organisatie die de verduurzaming van het voedselsysteem wil bevorderen. In 2020 werd er 460 miljoen euro geïnvesteerd.

Het grootste deel van de investeringen, ruim 1,9 miljard euro, ging naar bedrijven die plantaardige alternatieven voor vlees, vis en zuivelproducten produceren. Daarnaast ging 123 miljoen euro naar bedrijven die werken aan de productie van kweekvlees en 111 miljoen euro naar ondernemingen die werken aan technieken om microbiële eiwitten te produceren voor verwerking in voeding.

Europa is een van de grootste potentiële markten voor plantaardig vlees en kweekvlees en produceert op dit moment 44% van de wereldwijde markt voor plantaardig vlees. In Spanje gingen vorig jaar de investeringscijfers van eiwitbedrijven met 5,527% omhoog. Britse bedrijven zagen een stijging van 290% en bij Duitse bedrijven stegen de investeringen met 243%.

Bron: FoodHolland, GFI

Lees ook
DSM brengt dit jaar nieuw eiwit van canolazaden op de markt

DSM brengt dit jaar nieuw eiwit van canolazaden op de markt

Tijdens het evenement Food Technology vertelt Maartje Franse van DSM tijdens het Kennisplatform Labmanagers over de ontwikkeling van een nieuw eiwit: CanolaPro, gemaakt van canolazade

Provincie Noord-Brabant investeert in versnelling eiwittransitie

Provincie Noord-Brabant investeert in versnelling eiwittransitie

De provincie Noord-Brabant wil vooroplopen bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën zoals kweekvlees, mycoproteïnen of het winnen van eiwitten uit algen of bacteriën. Samen met partners uit het bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen richt Brabant daarom een innovatiecoalitie op om deze ontwikkelingen te versnellen. De provincie maakt hier 1,5 miljoen...

Transitiecoalitie Voedsel: ‘Goed dat kabinet spreekt over integraal voedselbeleid’

Transitiecoalitie Voedsel: ‘Goed dat kabinet spreekt over integraal voedselbeleid’

De Transitiecoalitie Voedsel, een coalitie van Nederlandse koplopers in de wereld van landbouw, voedsel, natuur en gezondheid, reageert positief op minister Staghouwer die zich uitspreekt over een duidelijke visie met betrekking tot de omslag naar een meer plantaardig eetpatroon: 50/50 in 2030.