Europa stimuleert samenwerking Brabant en andere foodregio's

WeAreFood

De samenwerkende Europese Regio’s van de Gastronomie kunnen de komende jaren op steun van de Europese Commissie rekenen. Dat werd 16 maart bekend gemaakt bij de start van het Europese Jaar van de Gastronomie van de West-Ierse regio Galway die de titel dit jaar deelt met Brabant. Het gaat om een subsidie van zo'n 1,5 miljoen euro. Dat betekent dat initiatieven die tijdens het Brabants foodjaar 2018 worden ontwikkeld een vervolg kunnen krijgen.

Europese subsidie

De Europese subsidie is vooral bedoeld om de samenwerking tussen overheden, onderwijs en bedrijfsleven uit de diverse sectoren in én tussen de Europese regio’s voor de langere termijn te stimuleren. Hierbij gaat het om uitwisselingsprogramma’s voor ondernemers, studenten, beleidsmakers rond thema’s als innovatie, gezondheid en onderwijs met andere foodregio’s zoals Galway, Kuopio en Catalonië.

Deze ondersteuning stelt AgriFood Capital en de provincie Noord-Brabant in staat om ook na 2018 te blijven samenwerken met de andere regio’s. De economische ontwikkeling van Noord-Brabant krijgt hierdoor een extra stimulans. Onder aanvoering van de gemeente ’s-Hertogenbosch wordt de komende tijd de invulling van deze Europese samenwerking nader uitgewerkt.

De Europese Commissie steunt de Europese Regio’s van de Gastronomie omdat gastronomie, ofwel de lokale en regionale (agri)food traditie, erkend wordt als cultureel erfgoed. De agrifood keten zoekt hierin de samenwerking met sectoren als toerisme, onderwijs en gezondheid. Deze grote diversiteit is een belangrijke economische kracht van de regio’s. De Europese Commissie wil dit erfgoed behouden voor de volgende generaties.

Activiteiten tijdens Brabants foodjaar 2018

De bekendmaking volgt twee weken na de start van het Europese foodjaar In Brabant. In het innovatieprogramma WeAreFood gaan ondernemers, kennisinstellingen, studenten, zorg-professionals, onderzoekers, chefs en food experts met elkaar aan de slag om het voedselsysteem verder te vernieuwen. Tien maanden lang zetten ze één actueel thema in de schijnwerpers. Van het aanpakken van voedselverspilling, via producten van Brabantse bodem tot de laatste maand waar de Brabantse gastvrijheid centraal staat.

Lees ook
‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

Novel Foods zijn volgens de definitie ‘voedingsmiddelen die vóór 15 mei 1997 niet in significante mate door de mens in de EU werden geconsumeerd’ – onder meer insecten, algen en kweekvlees vallen in deze categorie. Deze voedingsmiddelen worden onderworpen aan verschillende veiligheidsevaluaties. Jaap Kluifhooft, consultant...

BEUC: aantal voedselinspecties in Europa sterk gedaald

BEUC: aantal voedselinspecties in Europa sterk gedaald

Het aantal voedselcontroles en de middelen die daarvoor beschikbaar zijn dalen in heel Europa. Dat blijkt uit een rapport van de Europese consumentenorganisatie BEUC, die de inspectierapportages van verschillende EU-landen analyseerde. Over de jaarlijkse rapportages waarmee lidstaten de Europese Commissie moeten informeren over de voedselveiligheidsinspecties...

Programma Dutch Foodweek bekend

Programma Dutch Foodweek bekend

Het programma van de vijfde editie van Dutch Food Week, voorheen Dutch Agri Food Week, is bekend. Het varieert van een kookwedstrijd voor kinderen tot de Startup Challenge georganiseerd door jong talent én gevestigde ondernemers. Van 5 tot en met 16 oktober krijgt heel Nederland, van stad tot platteland, de kans om meer te leren over lekker, veilig...