Europa stimuleert samenwerking Brabant en andere foodregio's

WeAreFood

De samenwerkende Europese Regio’s van de Gastronomie kunnen de komende jaren op steun van de Europese Commissie rekenen. Dat werd 16 maart bekend gemaakt bij de start van het Europese Jaar van de Gastronomie van de West-Ierse regio Galway die de titel dit jaar deelt met Brabant. Het gaat om een subsidie van zo'n 1,5 miljoen euro. Dat betekent dat initiatieven die tijdens het Brabants foodjaar 2018 worden ontwikkeld een vervolg kunnen krijgen.

Europese subsidie

De Europese subsidie is vooral bedoeld om de samenwerking tussen overheden, onderwijs en bedrijfsleven uit de diverse sectoren in én tussen de Europese regio’s voor de langere termijn te stimuleren. Hierbij gaat het om uitwisselingsprogramma’s voor ondernemers, studenten, beleidsmakers rond thema’s als innovatie, gezondheid en onderwijs met andere foodregio’s zoals Galway, Kuopio en Catalonië.

Deze ondersteuning stelt AgriFood Capital en de provincie Noord-Brabant in staat om ook na 2018 te blijven samenwerken met de andere regio’s. De economische ontwikkeling van Noord-Brabant krijgt hierdoor een extra stimulans. Onder aanvoering van de gemeente ’s-Hertogenbosch wordt de komende tijd de invulling van deze Europese samenwerking nader uitgewerkt.

De Europese Commissie steunt de Europese Regio’s van de Gastronomie omdat gastronomie, ofwel de lokale en regionale (agri)food traditie, erkend wordt als cultureel erfgoed. De agrifood keten zoekt hierin de samenwerking met sectoren als toerisme, onderwijs en gezondheid. Deze grote diversiteit is een belangrijke economische kracht van de regio’s. De Europese Commissie wil dit erfgoed behouden voor de volgende generaties.

Activiteiten tijdens Brabants foodjaar 2018

De bekendmaking volgt twee weken na de start van het Europese foodjaar In Brabant. In het innovatieprogramma WeAreFood gaan ondernemers, kennisinstellingen, studenten, zorg-professionals, onderzoekers, chefs en food experts met elkaar aan de slag om het voedselsysteem verder te vernieuwen. Tien maanden lang zetten ze één actueel thema in de schijnwerpers. Van het aanpakken van voedselverspilling, via producten van Brabantse bodem tot de laatste maand waar de Brabantse gastvrijheid centraal staat.

Lees ook
EU helpt lidstaten voedselverspilling te meten

EU helpt lidstaten voedselverspilling te meten

Voedselverspilling is een serieus probleem zonder concrete oplossing, deels omdat er te weinig informatie beschikbaar is over verspilling in de keten. De Europese Commissie wil daar verandering in brengen met een gemeenschappelijke methodologie om voedselverspilling te meten. Ongeveer 20% van het voedsel dat in de EU wordt geproduceerd raakt verloren...

BEUC: Voedseletikettering moet campagnethema zijn voor Europese verkiezingen

BEUC: Voedseletikettering moet campagnethema zijn voor Europese verkiezingen

De Europese consumentenorganisatie BEUC dringt er bij beleidsmakers op aan tijdens de Europese verkiezingscampagnes ook aandacht te besteden aan voedseletiketten, meldt FoodNavigator. Voedingslabels moeten ‘de gezonde keuze de makkelijke keuze maken’ voor consumenten teneinde de obesitasepidemie een halt toe te roepen.  Door...

Europese Commissie start investeringsfonds tegen vergrijzing Europese landbouw

Europese Commissie start investeringsfonds tegen vergrijzing Europese landbouw

Een Europees investeringsfonds van €1 miljard moet verdere vergrijzing van de Europese landbouwsector tegengaan. Het fonds is ingesteld door de Europese Commissie (EC) en de Europese Investeringsbank.  Binnen de EU is slechts 5% van de boeren jonger dan 35 jaar en 11% jonger dan 40 jaar. Uit onderzoek van de EC onder 7.500 boeren...