European Packaging Gallery en Fraunhofer pakken 'oververpakking' aan

De European Packaging Gallery (EPG) en het Duitse Fraunhofer Instituut gaan samenwerken om 'oververpakking' tegen te gaan. Ze willen aantonen dat materiaalgebruik effectiever kan.

"Bedrijven gebruiken vaak nog onnodig veel verpakkingsmateriaal om hun producten te beschermen. Dit is ineffectief en daardoor ook niet duurzaam", stelt European Packaging Gallery.

EPG gaat daarom samen met het Duitse Fraunhofer Instituut bijvoorbeeld de doorlaatbaarheid (permeabiliteit) van materialen testen. Door te laten zien hoe materiaalgebruik effectiever kan, willen ze bedrijven in staat stellen om duurzamer met hun verpakkingen om te gaan en tegelijkertijd kosten te besparen.

De European Packaging Gallery is een open innovatieplatform dat is ontstaan vanuit de Universiteit Twente en verpakkingsontwikkelaar DéDutch. Het platform is bedoeld om bedrijven uit de voedselsector onafhankelijk te informeren en te helpen op het gebied van geïntegreerde voedselconcepten met de juiste verpakkingen. EPG is gestart in 2013.

Het Fraunhofer Instituut is Europa’s grootste praktisch-gerichte onderzoeksorganisatie met verschillende specialismen, waaronder voedselproductie. De afdeling in Freising is gespecialiseerd in het onderzoeken van de effectiviteit verpakkingsmaterialen en verpakkingsprocessen.

Lees ook:

Koelverpakking, babyvoeding en onttrosser druiven genomineerd voor Food Valley Award (12 juni 2014)

 
Meer over
Lees ook
Programma Empack Reconnect bekend

Programma Empack Reconnect bekend

Deze week, donderdag 17 september, vindt Empack Reconnect plaats. Organisator Easyfairs maakt vandaag het kennisprogramma bekend. Het programma bestaat uit interactieve sessies die op elkaar aansluiten, maar tegelijkertijd bezoekers ook de ruimte biedt om actief vragen te stellen, innovaties te bekijken en direct in contact te komen met deelnemende...

Folie dat echt vers houdt

Folie dat echt vers houdt

Vershoudfolie doet niet altijd wat het moet doen. Het is niet doorlaatbaar voor gassen, dus houdt het de beschermende atmosfeer waaronder groente en fruit worden verpakt binnen de verpakking. Door het ‘ademen’ van deze versproducten verandert de samenstelling van die atmosfeer, wat de houdbaarheid van het verpakte product niet ten goede...

Europese organisatie zet stappen met digitaal watermerk op verpakkingen

Europese organisatie zet stappen met digitaal watermerk op verpakkingen

AIM, een organisatie van 85 Europese merkeneigenaren, begint een project op semi-industriële schaal op het gebied van digitale watermerken. Het gaat testen of de techniek inderdaad helpt bij het sorteren van verpakkingen. Dit moet leiden tot recyclaat van hogere kwaliteit.