Europeanen onderschatten impact van hun eetpatroon

groente-unsplash

De meeste Europese consumenten denken dat hun eetpatroon weinig impact heeft op het milieu. Dat blijkt uit een enquête over duurzaam eten van de Europese consumentenorganisatie BEUC. Dat terwijl een groot deel van de consumenten wel zegt rekening te houden met de duurzaamheid van hun voedsel.

BEUC onderzocht via een enquête de mening van Europese consumenten ten opzichte van duurzaam eten. In 11 Europese landen werd aan representatieve panels van 1000 mensen een flinke reeks vragen voorgelegd. Uit de resultaten blijkt dat meer dan de helft van de consumenten zegt rekening te houden met duurzaamheid van hun eten. Tweederde van de respondenten zegt ervoor open te staan om hun eetpatroon te veranderen om de planeet te redden. Intussen lijken diezelfde consumenten hun eigen duurzaamheid al grondig te overschatten. Slechts 10 procent van de respondenten is het ermee eens dat wat zij eten een negatieve impact heeft op het milieu. Meer dan 60% is het daar faliekant mee oneens.

Consumenten: een en al tegenstrijdigheid

Mogelijk is dat de reden dat zo weinig van de respondenten in de enquête echt bereid lijken grondige maatregelen te nemen. Griekenland is uitschieter bij uitstek. Bijna 40 procent van de Griekse respondenten zegt bij hun voedselkeuze veel rekening te houden met duurzaamheid. Toch wil nog geen twintig procent meer betalen voor duurzamer voedsel, en zijn Griekse respondenten het minst bereid om minder rood vlees en zuivel te eten.

Over het algemeen is maar een klein deel van de respondenten bereid meer te betalen voor duurzamer voedsel, al is die bereidheid iets groter wanneer boeren een betere prijs krijgen voor hun producten. De bereidheid om minder vlees te eten wisselt sterk per land. In Italië, Portugal en Oostenrijk is die bereidheid bovengemiddeld hoog. Slechts een klein deel van de Europese consumenten staat ervoor open om vlees in zijn dieet te vervangen door insecten (10%) of kweekvlees (13%). Wel zeggen de meeste Europese consumenten bereid te zijn alleen seizoensfruit en -groenten te kopen en minder thuis te verspillen.

Nederland

Wie Nederlanders als duurzame koplopers inschat, heeft het helaas mis. Een relatief klein deel van de Nederlandse respondenten beseft dat hun eetpatroon schadelijk is voor het milieu. Ook besteden Nederlanders relatief weinig aandacht aan de duurzaamheid van hun eten, in vergelijking met andere Europeanen. Nederlanders zijn bovendien gehecht aan hun aardbeien in de winter, zo blijkt, en letten erg op de portemonnee. De bereidheid om minder vlees en zuivel te eten is in Nederland gemiddeld. Een relatief groot aantal Nederlandse respondenten zegt geen rood vlees meer te eten.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Voedingsmiddelenindustrie in de media – week 9

Voedingsmiddelenindustrie in de media – week 9

Tekorten aan groente en fruit, een nieuw Food Innovation Park en toestemming voor ontvet krekelpoeder in voedingsmiddelen. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Komt er een Europees label voor duurzaam voedsel?

Komt er een Europees label voor duurzaam voedsel?

Het moet makkelijker worden om de milieu-impact van producten te vergelijken, vinden het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Wageningen University & Research (WUR). Wat daarbij zou kunnen helpen is een eenduidig Europees eco-label. De eerste stappen hiervoor zijn gezet.

Eén ecolabel voor duurzaamheid voedingsmiddelen

Eén ecolabel voor duurzaamheid voedingsmiddelen

In Den Haag vond op 16 februari de eerste internationale conferentie plaats over de ontwikkeling van één Europees ecolabel voor duurzaamheid van voeding. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Wageningen University & Research (WUR) nemen alvast de eerste stappen.