Europees Parlement: benaming plantaardige zuivel mag blijven

plant based dairy

Beeld: cottonbro via Pexels

Plantaardige alternatieven voor zuivel mogen in hun naam termen als ‘alternatief voor kaas’ of ‘variatie op melk’ blijven hanteren. Het Europees Parlement heeft het voorstel over een verbod op ‘zuiveltermen’ ingetrokken.

Bij de definitieve stemronde over het landbouwbeleid van de Europese Unie is het voorstel officieel gesneuveld. Plantaardige alternatieven op zuivel mogen hun naamgeving behouden. Termen als ‘kaas’ en ‘melk’ waren overigens al enkel toegestaan bij dierlijke producten en dat blijft ook zo.

“Verwarrend”

Eind 2020 nam het Europees Parlement een voorstel aan om zuivelnamen te verbieden voor plantaardige alternatieven. Vanuit Nederland steunde onder andere het CDA dit idee. Ook de Europese zuivelorganisatie EDA was voor. Met het voorstel zou iedere associatie met zuivel niet meer mogen, inclusief aanduidingen als "kan gebruikt worden als kookroom”. Ook verpakkingen die lijken op bijvoorbeeld een melkpak moesten van de baan. Dergelijke producten zouden ‘tot verwarring leiden’ bij consumenten, een bewering die wordt aangemoedigd door de zuivelsector om plantaardige alternatieven minder aantrekkelijk te maken.

De indiener van het voorstel, de Franse Europarlementariër Eric Andrieu, trekt deze nu alsnog in, na grote weerstand van consumenten en organisaties, zoals Greenpeace en Beuc, de koepel van Europese consumentenorganisaties. Een petitie van ngo ProVeg, waarin het wetsvoorstel ‘censuur op plantaardige zuivel’ werd genoemd, werd bovendien ondertekend door zo’n 500.000 mensen. "Het is essentieel dat we juridische obstakels wegnemen die de overgang naar een duurzaam voedselsysteem belemmeren, niet om nieuwe obstakels te introduceren", zegt Cecilia McAleavey van haverdrinkmaker Oatly in een artikel van NOS

Lees ook
Nederland meest flexitarische land van Europa

Nederland meest flexitarische land van Europa

Nederland kent de meeste (zelfverklaarde) flexitariërs en minste vleeseters van Europa. Dat blijkt uit een onderzoek onder 7.500 consumenten uit tien Europese landen die onlangs werden ondervraagd.

Te weinig vraag naar duurzaam eten en drinken

Te weinig vraag naar duurzaam eten en drinken

De grootste belemmering voor de overgang naar een meer duurzame landbouw is de geringe consumentenvraag naar duurzaam eten en drinken. Dat meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op basis van de tweede Agro-Nutri Monitor.

‘Vlees in winkels en restaurants mag duurder’

‘Vlees in winkels en restaurants mag duurder’

Een meerderheid van de Nederlanders steunt het verhogen van de prijs van dierlijke producten of gerechten, zo blijkt uit onderzoek dat Kieskompas uitvoerde in opdracht van ProVeg.