Beeld: cottonbro via Pexels

Plantaardige alternatieven voor zuivel mogen in hun naam termen als ‘alternatief voor kaas’ of ‘variatie op melk’ blijven hanteren. Het Europees Parlement heeft het voorstel over een verbod op ‘zuiveltermen’ ingetrokken.

Bij de definitieve stemronde over het landbouwbeleid van de Europese Unie is het voorstel officieel gesneuveld. Plantaardige alternatieven op zuivel mogen hun naamgeving behouden. Termen als ‘kaas’ en ‘melk’ waren overigens al enkel toegestaan bij dierlijke producten en dat blijft ook zo.

“Verwarrend”

Eind 2020 nam het Europees Parlement een voorstel aan om zuivelnamen te verbieden voor plantaardige alternatieven. Vanuit Nederland steunde onder andere het CDA dit idee. Ook de Europese zuivelorganisatie EDA was voor. Met het voorstel zou iedere associatie met zuivel niet meer mogen, inclusief aanduidingen als "kan gebruikt worden als kookroom”. Ook verpakkingen die lijken op bijvoorbeeld een melkpak moesten van de baan. Dergelijke producten zouden ‘tot verwarring leiden’ bij consumenten, een bewering die wordt aangemoedigd door de zuivelsector om plantaardige alternatieven minder aantrekkelijk te maken.

De indiener van het voorstel, de Franse Europarlementariër Eric Andrieu, trekt deze nu alsnog in, na grote weerstand van consumenten en organisaties, zoals Greenpeace en Beuc, de koepel van Europese consumentenorganisaties. Een petitie van ngo ProVeg, waarin het wetsvoorstel ‘censuur op plantaardige zuivel’ werd genoemd, werd bovendien ondertekend door zo’n 500.000 mensen. "Het is essentieel dat we juridische obstakels wegnemen die de overgang naar een duurzaam voedselsysteem belemmeren, niet om nieuwe obstakels te introduceren", zegt Cecilia McAleavey van haverdrinkmaker Oatly in een artikel van NOS

Dit artikel verscheen eerder op: Vakblad IJS!

Altijd op de hoogte blijven?