Europees Parlement staat naamgeving vleesvervangers toe

Vegetarische slager_verpakkingen

Foto: De Vegetarische Slager

Vrijdag 23 oktober stemde het Europees Parlement over de naamgeving van vleesvervangers. Met een ruime meerderheid werd het voorstel om vleesbenamingen alleen aan vleesproducten toe te kennen verworpen. Wel stemde het Parlement in met een verbod op namen als plantaardige yoghurt.

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik is teleurgesteld. "Het is een slecht signaal voor consumenten en boeren dat het Europees Parlement de eigen EU-wetgeving over voedselinformatie in de wind slaat en nu ten gevolge van een sterke vegalobby een uitzondering maakt voor hyperbewerkte vegaproducten”, schrijft ze op haar website.

In Frankrijk zijn er wetten tegen vleesbenamingen voor plantaardige vleesvervangers. Ze geeft aan dat ze hoopt dat daar een corrigerende werking vanuit zal gaan op de interne Europese voedingsmarkt. "Vlees is vlees en zuivel is zuivel. De hoogste EU-rechter heeft al in 2017 in een arrest bepaald dat een beschrijvende aanvulling ‘plantaardig’, ‘vega’ of ‘niet-dierlijk’ op een voedseletiket onvoldoende is om verwarring bij consumenten te voorkomen bij misbruik van dierlijke zuivelbenamingen."

Producenten vleesvervangers

Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager, is blij met de uitkomst. "Het herkennen van vegetarisch vleesch is geen hogere wiskunde. Hoewel eigenlijk niet anders verwacht, is het goed te zien dat de meerderheid van de stemmers in het Europees Parlement dit heeft erkend en bevestigd." Het overgrote deel van de consumenten heeft volgens hem geen problemen met vleesnamen voor plantaardige producten. "Doordat we bovendien ‘vegetarische’ of ‘vegan’ hebben toegevoegd aan onze productnamen, weten consumenten precies wat ze kopen. Niemand kiest onze producten uit verwarring."

ProVeg is blij met het besluiten over de vleesnamen maar teleurgesteld dat hetzelfde niet is toegestaan voor plantaardige zuivel. "Hoewel we de stem van het Europees Parlement tegen het invoeren van een verbod op vleesnamen voor plantaardige producten verwelkomen, betreuren we het ten zeerste dat het heeft gestemd voor zulke vergaande en schadelijke beperkingen op plantaardige alternatieven voor zuivelproducten. Het is moeilijk voorstelbaar hoe het Europees Parlement zo'n positieve positie in één gebied kon innemen, en een dergelijke negatieve positie in het andere."

Lees ook
Nooit meer Chinese namaak-jenever, wodka of wijn

Nooit meer Chinese namaak-jenever, wodka of wijn

Per 1 januari 2021 zijn 100 Europese producten met een beschermde geografische aanduiding (BGA) ook in China wettelijk beschermd tegen misbruik en namaak. Dat is het resultaat van de "eerste economische en commerciële deal ooit gesloten" tussen de EU en China, aldus EU-rapporteur Iuliu Winkler.

Unilever wil meer plantaardig, minder verspilling en voedzamer

Unilever wil meer plantaardig, minder verspilling en voedzamer

Unilever presenteert vandaag het nieuwe 'Future Foods' initiatief dat een gezonder en duurzamer wereldwijd voedselsysteem moet ondersteunen.

Vijfde editie van de ProVeg Incubator van start

Vijfde editie van de ProVeg Incubator van start

Nooit eerder meldden zoveel food start-ups zich aan bij de ProVeg Incubator. Voor de vijfde editie selecteerde ProVeg zes jonge bedrijven, waaronder het Nederlandse The Fast Good Company.