Europees Parlement staat naamgeving vleesvervangers toe

Vegetarische slager_verpakkingen

Foto: De Vegetarische Slager

Vrijdag 23 oktober stemde het Europees Parlement over de naamgeving van vleesvervangers. Met een ruime meerderheid werd het voorstel om vleesbenamingen alleen aan vleesproducten toe te kennen verworpen. Wel stemde het Parlement in met een verbod op namen als plantaardige yoghurt.

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik is teleurgesteld. "Het is een slecht signaal voor consumenten en boeren dat het Europees Parlement de eigen EU-wetgeving over voedselinformatie in de wind slaat en nu ten gevolge van een sterke vegalobby een uitzondering maakt voor hyperbewerkte vegaproducten”, schrijft ze op haar website.

In Frankrijk zijn er wetten tegen vleesbenamingen voor plantaardige vleesvervangers. Ze geeft aan dat ze hoopt dat daar een corrigerende werking vanuit zal gaan op de interne Europese voedingsmarkt. "Vlees is vlees en zuivel is zuivel. De hoogste EU-rechter heeft al in 2017 in een arrest bepaald dat een beschrijvende aanvulling ‘plantaardig’, ‘vega’ of ‘niet-dierlijk’ op een voedseletiket onvoldoende is om verwarring bij consumenten te voorkomen bij misbruik van dierlijke zuivelbenamingen."

Producenten vleesvervangers

Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager, is blij met de uitkomst. "Het herkennen van vegetarisch vleesch is geen hogere wiskunde. Hoewel eigenlijk niet anders verwacht, is het goed te zien dat de meerderheid van de stemmers in het Europees Parlement dit heeft erkend en bevestigd." Het overgrote deel van de consumenten heeft volgens hem geen problemen met vleesnamen voor plantaardige producten. "Doordat we bovendien ‘vegetarische’ of ‘vegan’ hebben toegevoegd aan onze productnamen, weten consumenten precies wat ze kopen. Niemand kiest onze producten uit verwarring."

ProVeg is blij met het besluiten over de vleesnamen maar teleurgesteld dat hetzelfde niet is toegestaan voor plantaardige zuivel. "Hoewel we de stem van het Europees Parlement tegen het invoeren van een verbod op vleesnamen voor plantaardige producten verwelkomen, betreuren we het ten zeerste dat het heeft gestemd voor zulke vergaande en schadelijke beperkingen op plantaardige alternatieven voor zuivelproducten. Het is moeilijk voorstelbaar hoe het Europees Parlement zo'n positieve positie in één gebied kon innemen, en een dergelijke negatieve positie in het andere."

Lees ook
Debat over eiwitbalans in COV Meat Café

Debat over eiwitbalans in COV Meat Café

Tijdens het jaarlijkse COV Meat Café op 3 november spraken vijftig genodigden uit agri en food over de ideale eiwitbalans. De debatteerden over vragen als: Wie is waarvoor verantwoordelijk? Welke rol speelt de prijs bij de consument? Kun je vlees en vervangers wel met elkaar vergelijken?

Dierenbescherming verwacht toename zuivel met Beter Leven-keurmerk

Dierenbescherming verwacht toename zuivel met Beter Leven-keurmerk

De Dierenbescherming verwacht dat volgend jaar zo’n 35 boeren meedoen aan het Beter Leven-keurmerk. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie is er sprake van een gestage groei van het keurmerk, alhoewel het achterblijft bij vlees . Daar profiteren zo'n 84 miljoen dieren van de eisen van het keurmerk.

Nederlandse consument blijft vlees eten

Nederlandse consument blijft vlees eten

In 2021 verbruikte de Nederlandse bevolking 76,1 kg vlees. Een kleine stijging ten opzichte van 2020. Dat blijkt uit onderzoek naar het Nederlandse vleesverbruik van Wageningen Economic Resource in opdracht van Wakker Dier.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren