Europese Commissie gaat groente-, fruit- en wijndata documenteren

Europese Commissie (Brussel)

De Europese Commissie gaat twee nieuwe marktobservatoria toevoegen aan haar database. Voor groente & fruit, en wijnproducten komt straks een overzicht online met data, marktanalyses en voorspellingen.

Het doel van de observatoria is dat producenten meer inzicht krijgen in hun markt. De EU wil zo meer transparantie in haar key-sectoren van de agricultuur. Groente, fruit, en wijnproducten zijn samen goed voor bijna 30% van de totale productiewaarde van land- en tuinbouw in de Europese Unie, en daarom is het waardevol om de veranderingen in de markt te documenteren en voorspellen.

Online marktoverzicht

Met behulp van de gegevens in de marktobservatoria kunnen boeren beter voorbereiden op schommelingen in prijzen. Het online overzicht bevat namelijk veel data over statistieken en marktfluctuaties uit de geschiedenis, maar ook korte- en lange termijn voorspellingen en rapporten. In de korte termijn voorspelling wordt een uitspraak gedaan over de markt in het komende jaar, terwijl bij de lange termijn voorspelling wordt gespeculeerd over de markt van nu tot aan 2030. Een groep van marktexperts komt minimaal twee keer per jaar samen om de beschikbare informatie te bediscussiëren en te interpreteren.

Omdat de groente & fruit-sector erg groot is, zal voor het marktobservatorium de nadruk komen te liggen op tomaten, appels, citrusvruchten, perziken en nectarines. De nieuwe observatoria zijn een uitbreiding op de al eerder ingevoerde observatoria over gewassen (2017), suiker (2017), vlees (2016) en melk (2014).

Lees ook
EU eist terughaalacties van voedingsmiddelen met ethyleenoxide

EU eist terughaalacties van voedingsmiddelen met ethyleenoxide

Na onder andere druk van voedselwaakhond foodwatch, gaat de Europese Commissie een grote terughaalactie uitvoeren van producten met het levensmiddelenadditief E410 (johannesbroodpitmeel), die (mogelijk) verontreinigd zijn met ethyleenoxide.

EU lanceert gedragscode gezonde en duurzame voeding

EU lanceert gedragscode gezonde en duurzame voeding

De Europese Commissie (EC) en 65 belanghebbenden uit de sector ondertekenden begin juli de EU-gedragscode voor verantwoordelijke levensmiddelenbedrijven en marketingpraktijken. Het is de volgende stap in de “Van boer tot bord”-strategie.

Gebruik kooien in veehouderij wordt beëindigd

Gebruik kooien in veehouderij wordt beëindigd

De Europese Commissie is akkoord met het voorstel van het Europees Parlement om het gebruik van kooien in de veehouderij te verbieden. In 2023 worden wetsvoorstellen om kooien uit te faseren onderdeel van een herziening van de dierenwelzijnsregels.