Europese Commissie gaat groente-, fruit- en wijndata documenteren

Europese Commissie (Brussel)

De Europese Commissie gaat twee nieuwe marktobservatoria toevoegen aan haar database. Voor groente & fruit, en wijnproducten komt straks een overzicht online met data, marktanalyses en voorspellingen.

Het doel van de observatoria is dat producenten meer inzicht krijgen in hun markt. De EU wil zo meer transparantie in haar key-sectoren van de agricultuur. Groente, fruit, en wijnproducten zijn samen goed voor bijna 30% van de totale productiewaarde van land- en tuinbouw in de Europese Unie, en daarom is het waardevol om de veranderingen in de markt te documenteren en voorspellen.

Online marktoverzicht

Met behulp van de gegevens in de marktobservatoria kunnen boeren beter voorbereiden op schommelingen in prijzen. Het online overzicht bevat namelijk veel data over statistieken en marktfluctuaties uit de geschiedenis, maar ook korte- en lange termijn voorspellingen en rapporten. In de korte termijn voorspelling wordt een uitspraak gedaan over de markt in het komende jaar, terwijl bij de lange termijn voorspelling wordt gespeculeerd over de markt van nu tot aan 2030. Een groep van marktexperts komt minimaal twee keer per jaar samen om de beschikbare informatie te bediscussiëren en te interpreteren.

Omdat de groente & fruit-sector erg groot is, zal voor het marktobservatorium de nadruk komen te liggen op tomaten, appels, citrusvruchten, perziken en nectarines. De nieuwe observatoria zijn een uitbreiding op de al eerder ingevoerde observatoria over gewassen (2017), suiker (2017), vlees (2016) en melk (2014).

Lees ook
Wijn met chocoladesmaak

Wijn met chocoladesmaak

Mangone uit Elst introduceert ChocoRosso, rode wijn met een chocoladesmaak en een lichte bubbel, speciaal voor de winter. Dat meldt vakblad IJs. De wijn heeft een alcoholpercentage van 8 procent, is 'fluwelig', 'vol chocolade', 'lichtzoet' en 'discreet zuur' van smaak. Het bevat sulfiet, maar is glutenvrij. Bioscopen ChocoRosso is in Nederland te koop...

Wine Professional Diamond Awards 2018

Wine Professional Diamond Awards 2018

De zestiende editie van Wine Professional opende 7 januari met de uitreiking van de Diamond Awards in Hotel De L'Europe. De awards gingen dit jaar naar Bert Horstman (wijnkoper bij Heisterkamp Wijnkopers), Alessandro Uva (eigenaar Ristorante Mario) en Gert Jan en Francis Zonneveld Piek (Rungis). Wine Professional vindt plaats tijdens de Horecava (8-10 januari,...

Franse wijnboeren keren biologische teelt de rug toe

Franse wijnboeren keren biologische teelt de rug toe

"Biologisch kun je niet duurzaam meer noemen," zegt Bernard Farges van het Conseil interprofessionnel du vin de Bordeaux (CIVB). Het bommetje van die uitspraak ging vorige maand af, toen Farges zei dat de nodige wijnbouwers stoppen met biologische teelt en terug willen keren naar een meer gangbare vorm van druiventeelt. Waarom?...