Een Europees investeringsfonds van €1 miljard moet verdere vergrijzing van de Europese landbouwsector tegengaan. Het fonds is ingesteld door de Europese Commissie (EC) en de Europese Investeringsbank. 

Binnen de EU is slechts 5% van de boeren jonger dan 35 jaar en 11% jonger dan 40 jaar. Uit onderzoek van de EC onder 7.500 boeren in 24 Europese lidstaten blijkt dat in 2017 een kwart van de kredietaanvragen van jonge boeren werd afgewezen. Dat is drie keer zo veel als bij hun oudere collega's. Jonge boeren hebben te weinig onderpand en vormen daarom een hoger financieringsrisico voor banken. De toegang tot financiering is "cruciaal", zegt Eurocommissaris Phil Hogan, "en te vaak een obstakel voor jonge mensen om het beroep van boer te kunnen uitoefenen”.

Klimaatverandering

Van het nu opgerichte investeringsfonds zal €700 miljoen beschikbaar worden gesteld aan kleine en middelgrote bedrijven in de landbouw en/of bio-economie. Minimaal 10% wordt 'geoormerkt' voor boeren jonger dan 41 jaar. Zij kunnen gebruik maken van gunstige financieringsvoorwaarden. Van het resterende bedrag is €200 miljoen bestemd voor de financiering van maatregelen om klimaatverandering in de landbouwsector tegen te gaan (€75 miljoen voor de jonge boeren). 

Het geld komt bij de boeren terecht via private banken in hun eigen land en zou volgens Hogan al binnen 2 maanden beschikbaar kunnen zijn. De banken hebben toegezegd de EU-leningen te verdubbelen, zodat het totale investeringsbedrag kan oplopen naar €2 miljard. De Europese koepelorganisatie van jonge boeren, CEJA, is goed te spreken over het initiatief.

Of de maatregelen de rentabiliteit van boerenbedrijven die tot op heden geen financieringen kregen zal verbeteren, is onduidelijk. Eveneens is onduidelijk of de bedrijven die onder het huidige regime geen financiering krijgen, die straks wel zullen krijgen. Denkbaar is dat de betere bedrijven met de subsidie gaan strijken en de banken daar graag in mee gaan omdat ze extra zekerheden verkrijgen voor hun financieringen. In dat geval zal het fonds weinig verschil maken voor het aantal grijze boeren in de EU.

Bron: Foodlog

Altijd op de hoogte blijven?