De Europese Commissie stelt voor dat Frankrijk, Hongarije, Nederland en Zweden gezamenlijk de Rapporteur Member State (RMS) vormen voor de Europese herbeoordeling van de stof glyfosaat.

Terwijl normaal gesproken één Europese lidstaat de rol van RMS op zich neemt, stelt de Europese Commissie nu voor om het door een groep van lidstaten te laten doen. De Europese Commissie wil dit voortaan doen voor actieve stoffen waarbij een omvangrijk dossier wordt verwacht. Glyfosaat is daar een van.

Beoordelingsrapport

Om deze procedure te veranderen moet een EU-verordening worden aangepast. Het voorstel wordt besproken in de bijeenkomst van de commissie voor planten, dieren, voeding en veevoer op 21 maart 2019. Frankrijk, Hongarije, Nederland en Zweden zijn bereid om onderdeel te zijn van de RMS. Deze landen zullen samen het glyfosaatdossier beoordelen en in 2021 één beoordelingsrapport inleveren bij de Europese Voedsel- en Warenautoriteit (EFSA).

In december 2017 werd de goedkeuring voor glyfosaat voor vijf jaar verlengd; deze loopt dus in 2022 af. Omdat drie jaar voor afloop van de goedkeuring een verzoek voor verlening moet worden ingediend, komen de landen uiterlijk 15 december 2019 met een aanvraag.

Altijd op de hoogte blijven?