Europese landen werken samen aan herbeoordeling glyfosaat

Glyfosaat landbouw

De Europese Commissie stelt voor dat Frankrijk, Hongarije, Nederland en Zweden gezamenlijk de Rapporteur Member State (RMS) vormen voor de Europese herbeoordeling van de stof glyfosaat.

Terwijl normaal gesproken één Europese lidstaat de rol van RMS op zich neemt, stelt de Europese Commissie nu voor om het door een groep van lidstaten te laten doen. De Europese Commissie wil dit voortaan doen voor actieve stoffen waarbij een omvangrijk dossier wordt verwacht. Glyfosaat is daar een van.

Beoordelingsrapport

Om deze procedure te veranderen moet een EU-verordening worden aangepast. Het voorstel wordt besproken in de bijeenkomst van de commissie voor planten, dieren, voeding en veevoer op 21 maart 2019. Frankrijk, Hongarije, Nederland en Zweden zijn bereid om onderdeel te zijn van de RMS. Deze landen zullen samen het glyfosaatdossier beoordelen en in 2021 één beoordelingsrapport inleveren bij de Europese Voedsel- en Warenautoriteit (EFSA).

In december 2017 werd de goedkeuring voor glyfosaat voor vijf jaar verlengd; deze loopt dus in 2022 af. Omdat drie jaar voor afloop van de goedkeuring een verzoek voor verlening moet worden ingediend, komen de landen uiterlijk 15 december 2019 met een aanvraag.

Lees ook
Europese suikerbranche eist maatregelen tegen prijsdaling

Europese suikerbranche eist maatregelen tegen prijsdaling

De Europese suikerindustrie luidt de noodklok vanwege de nog steeds dalende suikerprijs. Brancheorganisaties willen dat de politiek met maatregelen komt om Europese suikerproducenten te ontzien. Verstorende handel Het Comité Européen des Fabricants de Sucre (CEFS) en de European Federation of Food, Agriculture and Tourism Trade Unions (EFFAT) hebben...

Voorzorgsprincipe noodrem voor angstige politici

Voorzorgsprincipe noodrem voor angstige politici

Meer regels, wetten, voorschriften met verscherpte grenswaarden van stoffen moeten een zo veilig mogelijk leven en voedsel garanderen in de EU. Ergens ligt er een balans tussen praktisch en panisch, tussen ratio en emotie, maar we zijn als de dood voor de dood. Met het voorzorgsprincipe wordt daarom de grens tussen echte risico’s en vermeende gevaren...

Europa stimuleert samenwerking Brabant en andere foodregio's

Europa stimuleert samenwerking Brabant en andere foodregio's

De samenwerkende Europese Regio’s van de Gastronomie kunnen de komende jaren op steun van de Europese Commissie rekenen. Dat werd 16 maart bekend gemaakt bij de start van het Europese Jaar van de Gastronomie van de West-Ierse regio Galway die de titel dit jaar deelt met Brabant. Het gaat om een subsidie van zo'n 1,5 miljoen euro. Dat betekent dat initiatieven...