Europese levensmiddelenindustrie hekelt kritiek op ‘ultra-fabrieksvoer’

8 februari 2018

Net iets meer dan de helft (50,7 procent) van al het voedsel dat Engelsen kopen valt in de categorie ‘ultra processed’ van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ze eten overwegend fabriekseten met een merk of een huismerk en zijn daardoor de ongezondste eters van heel Europa, stelden onderzoekers vorige week.

Op Foodlog legde hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell eerder uit waarom we op moeten passen met sterk bewerkte levensmiddelen: “Ultra-processed foods zijn voedingsmiddelen die hypersmakelijk en zelfs verslavend dan wel quasi-verslavend lekker zijn maar doorgaans een beperkte voedingswaarde hebben bij een relatief hoge energie-dichtheid”.

Britten maken zich volgens de volkskrant Daily Mail zorgen over de dreigende ‘obesity timebomb’ die hun ongezonde voorkeur met zich meebrengt. Naast de sterk bewerkte helft maken 'bewerkte levensmiddelen en ingrediënten' (olie, conserven, vleeswaren) 20,7% en ‘niet of minimaal bewerkte’ voedingsmiddelen 28,6% van het Britse dieet uit.

Op twitter reageerde directeur Dirk Jacobs, de op één na hoogste baas van FoodDrinkEurope (de Europese versie van de FNLI, de Nederlandse koepel van levensmiddelenfabrikanten) op een tweet van oud-beleidsambtenaar Joost de Jong over de mening van Seidell. Hij lijkt te vinden dat er niet alleen naar fabrieksproducten moet worden gekeken, zolang producten die mensen thuis kunnen klaarmaken ook 'ultra processed' kunnen zijn:

  • https://twitter.com/DirkJacobsEU/status/960222189122457606
  • Bron: Foodlog

Altijd op de hoogte blijven?