Europese operatie onderschept €100 miljoen aan illegale levensmiddelen

operatie-opson-viii-europol

Beeld: Europol

Tijdens operatie OPSON VIII, die in april werd afgesloten, is voor meer dan €100 miljoen aan potentieel gevaarlijk voedsel en drank onderschept. Dat heeft Europol bekend gemaakt. Tot nu toe werden 672 mensen gearresteerd.

Politie, douane en nationale voedselautoriteiten voerden van december 2018 tot en met april 2019 meer dan 67.000 controles uit in winkels, markten, luchthavens en bedrijventerreinen in 78 landen. In totaal werd 16.000 ton nepvoedsel en 33 miljoen liter drank in beslag genomen. Illegale alcohol werd het meest onderschept, gevolgd door granen en graanproducten (3.600 ton) en kruiden/specerijen (1.100 ton). Interpol en het Intellectual Property Crime Coordination Centre van Europol coördineerden de operatie.

"Deze operatie toont eens te meer aan dat criminelen alle mogelijkheden die hun ter beschikking staan, zullen benutten om winst te maken," zei Jari Liukku van Europol. "In het beste geval betaalt de consument voor iets wat hij niet krijgt, in het slechtste is de voedselveiligheid in het geding."

Bij de in beslag genomen levensmiddelen ging het bijvoorbeeld om gemanipuleerde houdbaarheidsdata op kaas en kip, medicijnen die aan drankproducten werden toegevoegd of vlees dat in onhygiënische omstandigheden werd bewaard. Ook werden in Litouwen 335.000 vervalste snoepjes in beslag genomen die zo waren verpakt dat ze aantrekkelijk waren voor kinderen en in Italië meer dan 150.000 liter nepolijfolie, die bestond uit zonnebloemolie met toevoeging van chlorofyl en betacaroteen.

Bron: Foodlog

Meer over
Lees ook
Interpol en Europol nemen 12.000 ton illegaal voedsel in beslag

Interpol en Europol nemen 12.000 ton illegaal voedsel in beslag

Interpol en Europol leidden een gecoördineerde actie tegen inferieure en vervalste producten. Hierbij namen ze producten ter waarde van €28 miljoen in beslag. Nederland speelde een rol in acties tegen illegale drank en verkoop van paardenvlees. De diensten waarschuwen voor een groei aan illegale activiteiten door de coronapandemie.

Vissoort identificeren met nieuwe DNA-database

Vissoort identificeren met nieuwe DNA-database

Vis verkopen als een duurdere vissoort, vaak in versneden en dus onherkenbare vorm. Het komt voor. Om deze vorm van fraude tegen te gaan ontwikkelde het Belgische Instituut van Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) een tool waarmee het DNA van de vis bepaald kan worden.

Lloyds Register voert IFS PIA-audit uit bij Vion

Lloyds Register voert IFS PIA-audit uit bij Vion

IFS ontwikkelde samen met retail organisaties, certificerende-instellingen, Vion Food Group en SIM Supply een nieuwe internationale standaard voor productintegriteit ontwikkeld. Deze nieuwe standaard heeft de naam IFS Product Integrity Assessment (PIA). Lloyds Register voerde de eerste audit uit bij Vion in Boxtel.