Europese regelgeving limiteert transvetzuren in voeding

Europese Commissie (Brussel)

De Europese Commissie heeft gister een nieuwe verordening goedgekeurd die de toegestane hoeveelheid transvetzuren in levensmiddelen verlaagt. Over twee jaar mogen voedingsmiddelen voor de eindconsument maximaal 2% transvet bevatten.

De nieuwe limiet heeft als doel om de gezondheid van consumenten te beschermen en de Europeanen gezondere voedingsopties te bieden. Transvetzuren vormen namelijk een volksgezondheidsissue omdat ze het LDL en cholesterol verhogen en daarmee het risico op hart- en vaatziekten doen toenemen.

De Gezondheidsraad adviseert een maximum van 1 energieprocent transvetzuren per dag. Dit is zo’n 2 gram transvet als je 2.000 kilocalorieën op een dag binnenkrijgt. Nederlanders eten gemiddeld ongeveer 1 tot 1,5 gram transvet, aldus het Voedingscentrum. In andere (Europese) landen bevatten producten meer transvet. Door de nieuwe limiet voor transvetzuren wordt het voedselaanbod in alle EU lidstaten gezonder.

Dierlijke vetten

De nieuwe limiet komt overeen met 2 gram industrieel geproduceerde transvetten per 100 gram vet in het voedsel bestemd voor de eindconsument en voedsel bestemd voor levering aan de detailhandel. De nieuwe limiet is alleen van toepassing op industrieel geproduceerde transvetten. Er wordt een uitzondering gemaakt voor transvetten die van nature voorkomen in vet van dierlijke oorsprong. Deze dierlijke vetten komen onder andere voor in zuivelproducten of vlees van runderen, schapen of geiten.

De verordening is van toepassing vanaf 2 april 2021. Vanaf dat moment mogen producten die deze limiet overschrijven niet meer op de markt gebracht worden. Daarnaast zijn bedrijven die leveren aan de detailhandel vanaf dan verplicht om informatie over de hoeveelheid transvetten te verstrekken aan hun afnemende bedrijven.

Lees ook
Europese Commissie start investeringsfonds tegen vergrijzing Europese landbouw

Europese Commissie start investeringsfonds tegen vergrijzing Europese landbouw

Een Europees investeringsfonds van €1 miljard moet verdere vergrijzing van de Europese landbouwsector tegengaan. Het fonds is ingesteld door de Europese Commissie (EC) en de Europese Investeringsbank.  Binnen de EU is slechts 5% van de boeren jonger dan 35 jaar en 11% jonger dan 40 jaar. Uit onderzoek van de EC onder 7.500 boeren...

Europese landen werken samen aan herbeoordeling glyfosaat

Europese landen werken samen aan herbeoordeling glyfosaat

De Europese Commissie stelt voor dat Frankrijk, Hongarije, Nederland en Zweden gezamenlijk de Rapporteur Member State (RMS) vormen voor de Europese herbeoordeling van de stof glyfosaat. Terwijl normaal gesproken één Europese lidstaat de rol van RMS op zich neemt, stelt de Europese Commissie nu voor om het door een groep van lidstaten...

Europese Commissie gaat groente-, fruit- en wijndata documenteren

Europese Commissie gaat groente-, fruit- en wijndata documenteren

De Europese Commissie gaat twee nieuwe marktobservatoria toevoegen aan haar database. Voor groente & fruit, en wijnproducten komt straks een overzicht online met data, marktanalyses en voorspellingen. Het doel van de observatoria is dat producenten meer inzicht krijgen in hun markt. De EU wil zo meer transparantie in haar key-sectoren van de agricultuur....