Europese Rekenkamer: 'Voedselveiligheidssysteem EU is te ambitieus'

eu-brussel

Het systeem van de EU voor de bescherming van consumenten tegen chemische gevaren in levensmiddelen is te ambitieus. Dat concludeert de Europese Rekenkamer in een recent gepubliceerd rapport. Daarin staat dat publieke en particuliere controles beter op elkaar afgestemd moeten worden.

De Europese Commissie en de lidstaten hebben niet de capaciteit om alle controles juist uit te voeren, zegt de Rekenkamer. De Europese Autoriteit voor de voedselveiligheid (EFSA) heeft een flinke achterstand opgebouwd in het opstellen van adviezen over chemicaliën. In controles van lidstaten komen bepaalde chemicaliën vaker aan bod dan anderen. Zo wordt vaker gecontroleerd op pesticiden en antibiotica dan op additieven.

Dubbel werk

Voedselveiligheid wordt binnen de EU op drie verschillende niveaus getoetst: eigen controles door de producenten van levensmiddelen, officiële controles door de overheidsinstanties van lidstaten, en monitoring door de Europese Commissie. Het rapport van de Europese Rekenkamer wijst uit dat de door overheidsinstanties uitgevoerde controles vaak ook al zijn uitgevoerd door de producenten.

Samenwerken

De Europese Rekenkamer pleit daarom voor betere afstemming tussen de controles van overheidsinstanties en producenten. Wanneer controlesystemen van de publieke en private sector elkaar beter zouden aanvullen, kunnen meer verschillende chemische stoffen worden gecontroleerd en neemt de voedselveiligheid (en de kennis over chemicaliën) toe.

NVWA

De Rekenkamer benadrukt dat de Europese voedselveiligheid ondanks deze problemen op een van de hoogste niveaus ter wereld ligt. In Nederland wordt de voedselveiligheid gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), welke vanaf 1 juni 2019 samen met de WUR een nieuw instituut voor de voedselveiligheid zal vormen: Wageningen Food Safety Research (WFSR).

Lees ook
Strengere controle op bonen uit Kenia

Strengere controle op bonen uit Kenia

Vooral in groente en fruit van buiten Europa wordt de limiet voor resten van pesticiden nog vaak overschreden. Dat blijkt uit steekproeven die de NVWA in 2017 en 2018 op producten uitvoerde. Strengere controles hebben echter wel effect, meldt de autoriteit. In Europese producten worden weinig overschrijdingen geconstateerd. Bij onderzoek dat de NVWA...

EU daagt Denemarken voor de rechter vanwege feta-kwestie

EU daagt Denemarken voor de rechter vanwege feta-kwestie

De Europese Commissie daagt Denemarken voor het Europese Hof van Justitie. Dat maakte de Commissie gisteren bekend. Aanleiding is de verkoop en export van witte kaas door Deense bedrijven als zijnde ‘feta’, wat tegen de regels is. Alleen witte kaas uit Griekenland mag zo worden genoemd. Bedrijven die in Denemarken gevestigd zijn, produceren...

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Koud atmosferisch plasma biedt mogelijkheden die de beheersing van hygiëne en veiligheid volledig kunnen veranderen. Maar wat is koud plasma in hemelsnaam? En hoe zou je het effectief kunnen inzetten voor hygiënetoepassingen? Onderzoeker Erik Esveld van Wageningen Food & Biobased Research vertelt waar de ontwikkeling richting praktijktoepassing...