Europese Rekenkamer: 'Voedselveiligheidssysteem EU is te ambitieus'

eu-brussel

Het systeem van de EU voor de bescherming van consumenten tegen chemische gevaren in levensmiddelen is te ambitieus. Dat concludeert de Europese Rekenkamer in een recent gepubliceerd rapport. Daarin staat dat publieke en particuliere controles beter op elkaar afgestemd moeten worden.

De Europese Commissie en de lidstaten hebben niet de capaciteit om alle controles juist uit te voeren, zegt de Rekenkamer. De Europese Autoriteit voor de voedselveiligheid (EFSA) heeft een flinke achterstand opgebouwd in het opstellen van adviezen over chemicaliën. In controles van lidstaten komen bepaalde chemicaliën vaker aan bod dan anderen. Zo wordt vaker gecontroleerd op pesticiden en antibiotica dan op additieven.

Dubbel werk

Voedselveiligheid wordt binnen de EU op drie verschillende niveaus getoetst: eigen controles door de producenten van levensmiddelen, officiële controles door de overheidsinstanties van lidstaten, en monitoring door de Europese Commissie. Het rapport van de Europese Rekenkamer wijst uit dat de door overheidsinstanties uitgevoerde controles vaak ook al zijn uitgevoerd door de producenten.

Samenwerken

De Europese Rekenkamer pleit daarom voor betere afstemming tussen de controles van overheidsinstanties en producenten. Wanneer controlesystemen van de publieke en private sector elkaar beter zouden aanvullen, kunnen meer verschillende chemische stoffen worden gecontroleerd en neemt de voedselveiligheid (en de kennis over chemicaliën) toe.

NVWA

De Rekenkamer benadrukt dat de Europese voedselveiligheid ondanks deze problemen op een van de hoogste niveaus ter wereld ligt. In Nederland wordt de voedselveiligheid gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), welke vanaf 1 juni 2019 samen met de WUR een nieuw instituut voor de voedselveiligheid zal vormen: Wageningen Food Safety Research (WFSR).

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Food Technology: NVWA over schoonmaak en verificatie als voorwaarden voor productie

Food Technology: NVWA over schoonmaak en verificatie als voorwaarden voor productie

Levensmiddelenbedrijven zijn primair verantwoordelijk voor voedselveiligheid. Het is de taak van de NVWA om toe te zien dat bedrijven de relevante wettelijke voorschriften op gebied van voedselveiligheid volgen. Omdat 100% (voedsel)veiligheid nou eenmaal niet te garanderen valt gaat ook bij industriële productie van levensmiddelen wel eens wat mis.

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten vormen een belangrijke bedreiging voor de voedselveiligheid in de visketen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na een integrale keten- en risicoanalyse. In een brief stelt minister Piet Adema van LNV de Tweede Kamer op de hoogte.

Symposium: Leugens op mijn bord, mondiaal voedselprobleem of een onveilige economische flirt?

Symposium: Leugens op mijn bord, mondiaal voedselprobleem of een onveilige economische flirt?

Onze voedselketen is kwetsbaar. Oorlogen, speculatie met de grondstoffen en de energiecrisis zorgen ervoor dat onze voedselketen flink is opgeschud. De creativiteit van producenten en handelaren stijgt nu soms tot grote hoogte. Ingrediëntsubstitutie vindt op grote schaal plaats, er wordt nog méér water verkocht en sommige verpakkingen zijn doodleuk...