Europese residunorm voor fipronil in eieren

Eieren_3

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken en minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport schrijven aan de Tweede Kamer dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de Europese norm voor fipronil in eieren hanteert.  Dit betekent dat eieren met een residugehalte boven 0,005 milligram per kilo niet mogen worden verhandeld.

Deze norm is vastgesteld in een Europese verordening op basis van een advies van Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA. EFSA stelde de norm in 2014 vast op het laagste niveau dat nog in het laboratorium kan worden gemeten. Fipronil wordt als gewasbeschermingsmiddel op bepaalde voedselgewassen toegelaten. Daarom is voor een aantal plantaardige producten wel een hogere norm vastgesteld.

De Europese norm

De norm is het laatst gewijzigd op 13 mei 2015. Toen is bepaald dat het residugehalte in twee stappen wordt verlaagd. Eerst van 0,02 milligram per kilo naar 0,015 milligram per kilo. En op 1 januari 2017 verder naar 0,005 milligram per kilo.

Voor alle Europese Lidstaten geldt dat een ei met een fipronilgehalte boven de norm niet in de handel gebracht mag worden. Toezichthouders bepalen de vervolgmaatregelen als de norm wordt overschreden. Als er gevaar voor de volksgezondheid dreigt kunnen toezichthouders overgaan tot een publiekswaarschuwing. Dit is nu gebeurd.

Toxicologische grenswaarde

In België en Duitsland gaat men uit van een blootstelling van slechts enkele weken. Deze landen hebben alleen getoetst of de blootstelling van kinderen aan fipronil hoger ligt dan de toxicologische grenswaarde voor kortdurende blootstelling, de Acute Referentie Dosis.

In Nederland is dit ook gebeurd. Het NVWA heeft berekend dat bij een fipronilgehalte van 0,72 milligram per kilo deze dosis wordt overschreden. Hierbij is uitgegaan van de norm die in 2006 door EFSA is vastgesteld en de Europese methodieken voor het berekenen van de blootstelling aan residuen.

Aanvaardbare Dagelijkse Hoeveelheid

De NVWA heeft ook naar de toxicologische grenswaarde voor langdurige blootstelling voor gekeken. De zogenoemde Aanvaardbare Dagelijkse Hoeveelheid. De voedselautoriteit houdt er rekening mee dat consumenten mogelijk langere tijd zijn blootgesteld nu bekend is dat Chickfriend ook al in 2016 actief was.

Daarom heeft de NVWA ervoor gekozen om ouders aan te raden hun kinderen eieren die de Aanvaardbare Dagelijkse Hoeveelheid overschrijden niet te laten eten. In België en Duitsland is niet voor deze laatste aanpak gekozen.

Lees ook
NVWA schaalt werkzaamheden bij slachterijen af in verband met corona

NVWA schaalt werkzaamheden bij slachterijen af in verband met corona

Vanwege de coronamaatregelen en een verminderde capaciteit heeft de NVWA een aantal werkzaamheden afgeschaald. Dat heeft minister van LNV Carola Schouten laten weten in antwoord op kamervragen van de Partij voor de Dieren. Een aantal scenario’s voor het afschalen van werkzaamheden wordt op dit moment uitgevoerd, zegt de minister. Zo wordt...

Rob van Lint stapt op bij de NVWA

Rob van Lint stapt op bij de NVWA

Per 1 mei 2020 treedt Rob van Lint terug als inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hij was sinds 1 juli 2017 in functie. De Ondernemingsraad van de NVWA heeft "geen vertrouwen in het onder zijn leiding opgestelde plan van aanpak voor het verbeteringstraject van de NVWA."

NVWA: minder sulfiet maar vaker andere kleurstoffen in vlees

NVWA: minder sulfiet maar vaker andere kleurstoffen in vlees

Bij een risicogerichte inspectie van de NVWA eind vorig jaar bleek een aantal vleesbedrijven nog sulfiet toe te voegen aan het vlees. Dat additief mag volgens de wet niet aan vlees worden toegevoegd. De controles werden gedaan bij bedrijven die de afgelopen jaren sulfiet hadden gekocht; bij zeven van die bedrijven werd het gebruik van sulfiet geconstateerd. Sulfiet...