Europese Salmonella-uitbraak lijkt voorbij

eieren

De Europese uitbraak van Salmonella Enteritidis door besmette eieren, die vanaf 2015 speelt, lijkt opgelost. De laatste weken zijn er in Nederland geen nieuwe patiënten meer bijgekomen met specifieke infectie.

De uitbraak kwam sinds 2015 voor in diverse Europese landen en sinds mei 2016 ook in Nederland. In totaal waren er ruim 170 Nederlandse patiënten bij betrokken. De uitbraak is gelinkt aan enkele Poolse legkippenbedrijven. Dat melden het RIVM en de NVWA.

Sinds 2015 zijn er in onder meer Nederland, het Verenigd Koninkrijk, België, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Kroatië patiënten gemeld met een speciale Salmonella-infectie. Uit onderzoek van deze landen bleek dat deze uitbraken aan elkaar gelinkt konden worden.

Precies dezelfde bacterie

De patiënten hadden een infectie met precies dezelfde bacterie, waaruit blijkt dat zij waarschijnlijk vanuit dezelfde bron besmet zijn. Het European Center for Disease Control (ECDC) zorgde voor internationale coördinatie en informatie-uitwisseling tussen de verschillende landen.

Het RIVM, de GGD’en, de NCAE en de NVWA hebben gezamenlijk onderzoek gedaan naar de bron van de Salmonella-infecties van de Nederlandse patiënten. Door gedetailleerde informatie te combineren met informatie uit andere Europese landen, kwam de verdenking te liggen op enkele Poolse legkippenbedrijven.

Buitenkant eieren

De NVWA heeft samen met de NCAE 5000 eieren van deze Poolse bedrijven bemonsterd en microbiologisch onderzocht. Daaruit bleek dat er Salmonella Enteritidis aanwezig was op de buitenkant van de eieren. Het RIVM heeft vastgesteld dat het om hetzelfde type bacterie ging als het type dat de Europese uitbraak veroorzaakte.

De NVWA heeft samen met de NCAE de eieren getraceerd en in oktober 2016 uit voorzorg zoveel mogelijk teruggehaald. De eieren waren vooral aan de horeca, de verwerkende industrie en enkele kleine Poolse winkels geleverd, maar niet aan grote supermarkten.

Maatregelen genomen

Inmiddels heeft de Poolse overheid maatregelen genomen; de besmette legkippenbedrijven mogen alleen nog leveren aan bedrijven die de eieren onder verhitting verwerken totdat de betrokken legbedrijven weer vrij zijn van Salmonella Enteritidis.

Het is zeldzaam dat de bron van een voedseluitbraak wordt opgespoord als de uitbraak nog gaande is.

Lees ook:

 
Lees ook
Kwaliteit en voedselveiligheid voorop

Kwaliteit en voedselveiligheid voorop

In de voedingsmiddelenindustrie ligt contaminatie altijd op de loer. Om de voedselveiligheid te waarborgen zijn goede voorzorgsmaatregelen, hygiëne en controle nodig.

‘Mobiele moderne kippenstallen brengen ouderwetse risico’s terug’

‘Mobiele moderne kippenstallen brengen ouderwetse risico’s terug’

Consumenten worden er blij van: de kippen die in de wei scharrelen rond mobiele kippenstallen en de biologische scharreleieren die langs de weg te koop zijn. Dat past bij het beeld dat de gemiddelde burger heeft van "ambachtelijk, eerlijk, veilig en fair trade voedsel (omdat geld niet in de zakken van de grootgrutter verdwijnt).

NVWA ‘nalatig’ bij corona-signaleringen in slachthuizen

NVWA ‘nalatig’ bij corona-signaleringen in slachthuizen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tijdens de coronacrisis "onverschillig en nalatig gereageerd op waarschuwingen dat de situatie in slachthuizen niet veilig was", meldt de NOS.