Europese Salmonella-uitbraak lijkt voorbij
De Europese uitbraak van Salmonella Enteritidis door besmette eieren, die vanaf 2015 speelt, lijkt opgelost. De laatste weken zijn er in Nederland geen nieuwe patiënten meer bijgekomen met specifieke infectie.
De uitbraak kwam sinds 2015 voor in diverse Europese landen en sinds mei 2016 ook in Nederland. In totaal waren er ruim 170 Nederlandse patiënten bij betrokken. De uitbraak is gelinkt aan enkele Poolse legkippenbedrijven. Dat melden het RIVM en de NVWA.
Sinds 2015 zijn er in onder meer Nederland, het Verenigd Koninkrijk, België, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Kroatië patiënten gemeld met een speciale Salmonella-infectie. Uit onderzoek van deze landen bleek dat deze uitbraken aan elkaar gelinkt konden worden.
Precies dezelfde bacterie
De patiënten hadden een infectie met precies dezelfde bacterie, waaruit blijkt dat zij waarschijnlijk vanuit dezelfde bron besmet zijn. Het European Center for Disease Control (ECDC) zorgde voor internationale coördinatie en informatie-uitwisseling tussen de verschillende landen.
Het RIVM, de GGD’en, de NCAE en de NVWA hebben gezamenlijk onderzoek gedaan naar de bron van de Salmonella-infecties van de Nederlandse patiënten. Door gedetailleerde informatie te combineren met informatie uit andere Europese landen, kwam de verdenking te liggen op enkele Poolse legkippenbedrijven.
Buitenkant eieren
De NVWA heeft samen met de NCAE 5000 eieren van deze Poolse bedrijven bemonsterd en microbiologisch onderzocht. Daaruit bleek dat er Salmonella Enteritidis aanwezig was op de buitenkant van de eieren. Het RIVM heeft vastgesteld dat het om hetzelfde type bacterie ging als het type dat de Europese uitbraak veroorzaakte.
De NVWA heeft samen met de NCAE de eieren getraceerd en in oktober 2016 uit voorzorg zoveel mogelijk teruggehaald. De eieren waren vooral aan de horeca, de verwerkende industrie en enkele kleine Poolse winkels geleverd, maar niet aan grote supermarkten.
Maatregelen genomen
Inmiddels heeft de Poolse overheid maatregelen genomen; de besmette legkippenbedrijven mogen alleen nog leveren aan bedrijven die de eieren onder verhitting verwerken totdat de betrokken legbedrijven weer vrij zijn van Salmonella Enteritidis.
Het is zeldzaam dat de bron van een voedseluitbraak wordt opgespoord als de uitbraak nog gaande is.
Lees ook:
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen
Contaminanten vormen een belangrijke bedreiging voor de voedselveiligheid in de visketen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na een integrale keten- en risicoanalyse. In een brief stelt minister Piet Adema van LNV de Tweede Kamer op de hoogte.
Symposium: Leugens op mijn bord, mondiaal voedselprobleem of een onveilige economische flirt?
Onze voedselketen is kwetsbaar. Oorlogen, speculatie met de grondstoffen en de energiecrisis zorgen ervoor dat onze voedselketen flink is opgeschud. De creativiteit van producenten en handelaren stijgt nu soms tot grote hoogte. Ingrediëntsubstitutie vindt op grote schaal plaats, er wordt nog méér water verkocht en sommige verpakkingen zijn doodleuk...
Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen
Er zitten te veel pesticiden in fruit dat populair is bij kinderen, zoals mandarijnen en sinaasappelen. Dat concludeert Foodwatch na een analyse van de residu-cijfers van groente en fruit van Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).