Europese steun voor innovatieve ondernemers in Oost-Nederland

OP Oost

Van hybride aardappels tot waterlinzen als eiwitbron voor de toekomst. Acht projecten in Oost-Nederland ontvangen een bijdrage uit het Europees subsidieprogramma OP Oost 2014-2020. Hierin werken de EU, het Rijk en provincies Gelderland en Overijssel samen aan een slimme en schone economie die zorgt voor duurzame groei en werkgelegenheid.

De acht projecten ontvangen in totaal ruim 4 miljoen euro subsidie. Samen met de eigen bijdragen van de bedrijven is dit een investering van ruim 10,5 miljoen in de economie in Gelderland en Overijssel. Hieronder twee projecten in de voedingsindustrie.

Hybride aardappels uit zaden

In dit project wordt een bevoorradingsketen (supply chain) voor de hybride aardappel gemaakt. Er is een techniek ontwikkeld om aardappels te telen op basis van zaad in plaats van pootaardappelen. Daarmee kunnen de voedingswaarde en gevoeligheid voor ziektes van aardappelen worden verbeterd. Deze technologie is nu zover dat hybride aardappelrassen op de markt kunnen worden gebracht. Het project is een initiatief van 5 Gelderse bedrijven waaronder Solynta uit Wageningen. Zij ontvangen een subsidie van 2 miljoen euro en dragen zelf 3 miljoen euro bij.

Waterlinzen: dé eiwitbron van morgen

Een consortium van acht partijen waaronder de WUR  zet een keten op voor een nieuwe plantaardige eiwitbron: waterlinzen. Met een eiwitgehalte na raffinage tot meer dan 75% worden waterlinzen gezien als dé eiwitbron van de toekomst. In dit project wordt een grootschalig teeltproces ontwikkeld. Hierbij wordt een waterfiltering gemaakt om het water uit de raffinage herbruikbaar te maken. Het consortium krijgt een subsidie van 735.000 euro en draagt zelf 1,1 miljoen euro bij.

Werk maken van innovatie

Gedeputeerde Michiel Scheffer (Gelderland): "We stimuleren bedrijven en kennisinstellingen samen te werken aan slimme en schone oplossingen voor de uitdagingen van morgen. Zo maken we werk van innovatie in Oost-Nederland."

Lees ook
Fins bedrijf Fazer onderzoekt cacao op basis van cellulaire landbouw

Fins bedrijf Fazer onderzoekt cacao op basis van cellulaire landbouw

De Finse zoetwarenproducent Fazer werkt aan een onderzoek naar de mogelijkheden van cellulaire landbouw voor een duurzame productie van cacao. De producent vindt het belangrijk om alternatieven voor traditionele cacaoteelt te onderzoeken vanwege duurzaamheid, klimaatverandering en het welzijn van boeren en werknemers in de cacaoproductie.

Nieuwe methode voor het extraheren van eiwitten uit plantaardige grondstoffen

Nieuwe methode voor het extraheren van eiwitten uit plantaardige grondstoffen

Het Israëlische bedrijf Gavan Technologies heeft een nieuwe methode ontwikkeld om eiwitten uit plantaardige grondstoffen te extraheren. De eiwitten behouden daarbij hun oorspronkelijke vorm en alle voedings- en functionele eigenschappen.

Oorlog Oekraïne heeft geringe gevolgen voor Europese voedselzekerheid

Oorlog Oekraïne heeft geringe gevolgen voor Europese voedselzekerheid

Een onderzoek van Wageningen Economic Research heeft de effecten van de oorlog in Oekraïne op de voedselonzekerheid onderzocht. Voor de Europese Unie heeft de oorlog geringe gevolgen voor de voedselzekerheid, concluderen de onderzoekers. Wageningen Economic Research maakte het rapport in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.