Europese steun voor innovatieve ondernemers in Oost-Nederland

OP Oost

Van hybride aardappels tot waterlinzen als eiwitbron voor de toekomst. Acht projecten in Oost-Nederland ontvangen een bijdrage uit het Europees subsidieprogramma OP Oost 2014-2020. Hierin werken de EU, het Rijk en provincies Gelderland en Overijssel samen aan een slimme en schone economie die zorgt voor duurzame groei en werkgelegenheid.

De acht projecten ontvangen in totaal ruim 4 miljoen euro subsidie. Samen met de eigen bijdragen van de bedrijven is dit een investering van ruim 10,5 miljoen in de economie in Gelderland en Overijssel. Hieronder twee projecten in de voedingsindustrie.

Hybride aardappels uit zaden

In dit project wordt een bevoorradingsketen (supply chain) voor de hybride aardappel gemaakt. Er is een techniek ontwikkeld om aardappels te telen op basis van zaad in plaats van pootaardappelen. Daarmee kunnen de voedingswaarde en gevoeligheid voor ziektes van aardappelen worden verbeterd. Deze technologie is nu zover dat hybride aardappelrassen op de markt kunnen worden gebracht. Het project is een initiatief van 5 Gelderse bedrijven waaronder Solynta uit Wageningen. Zij ontvangen een subsidie van 2 miljoen euro en dragen zelf 3 miljoen euro bij.

Waterlinzen: dé eiwitbron van morgen

Een consortium van acht partijen waaronder de WUR  zet een keten op voor een nieuwe plantaardige eiwitbron: waterlinzen. Met een eiwitgehalte na raffinage tot meer dan 75% worden waterlinzen gezien als dé eiwitbron van de toekomst. In dit project wordt een grootschalig teeltproces ontwikkeld. Hierbij wordt een waterfiltering gemaakt om het water uit de raffinage herbruikbaar te maken. Het consortium krijgt een subsidie van 735.000 euro en draagt zelf 1,1 miljoen euro bij.

Werk maken van innovatie

Gedeputeerde Michiel Scheffer (Gelderland): "We stimuleren bedrijven en kennisinstellingen samen te werken aan slimme en schone oplossingen voor de uitdagingen van morgen. Zo maken we werk van innovatie in Oost-Nederland."

Lees ook
Foodvalley NL belangrijke speler in nieuw wereldwijd netwerk Food Innovation Hubs

Foodvalley NL belangrijke speler in nieuw wereldwijd netwerk Food Innovation Hubs

Foodvalley NL wordt de leidende Europese Hub in een nieuw, wereldwijd netwerk van Food Innovation Hubs dat wordt gekatalyseerd en ondersteund in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. De samenwerking werd vandaag officieel aangekondigd tijdens Bold Actions for Food as a Force for Good, een pre-event in aanloop naar de VN-top over voedselsystemen in 2021.

Circulaire oplossing voor mosselschelpen

Circulaire oplossing voor mosselschelpen

In Nederland gooien we jaarlijks zo'n 20 miljoen kilo lege mosselschelpen weg. Ontwerpster Marita Sauerwein ontwikkelde een circulaire methode waarmee deze schelpen hergebruikt kunnen worden.

Cocreatie: meer dan een buzzword

Cocreatie: meer dan een buzzword

Cocreatie is populair. Het psychologisch aspect ervan heeft zelfs een populaire naam: het IKEA-effect. In 2011 toonde wetenschappelijk onderzoek bij deze retailer aan dat we een product waaraan we zelf een bijdrage hebben geleverd, waardevoller vinden. Er zijn talloze voorbeelden op consumentenniveau. Maar ook eerder in de keten komt cocreatie volop...