Europese steun voor innovatieve ondernemers in Oost-Nederland

OP Oost

Van hybride aardappels tot waterlinzen als eiwitbron voor de toekomst. Acht projecten in Oost-Nederland ontvangen een bijdrage uit het Europees subsidieprogramma OP Oost 2014-2020. Hierin werken de EU, het Rijk en provincies Gelderland en Overijssel samen aan een slimme en schone economie die zorgt voor duurzame groei en werkgelegenheid.

De acht projecten ontvangen in totaal ruim 4 miljoen euro subsidie. Samen met de eigen bijdragen van de bedrijven is dit een investering van ruim 10,5 miljoen in de economie in Gelderland en Overijssel. Hieronder twee projecten in de voedingsindustrie.

Hybride aardappels uit zaden

In dit project wordt een bevoorradingsketen (supply chain) voor de hybride aardappel gemaakt. Er is een techniek ontwikkeld om aardappels te telen op basis van zaad in plaats van pootaardappelen. Daarmee kunnen de voedingswaarde en gevoeligheid voor ziektes van aardappelen worden verbeterd. Deze technologie is nu zover dat hybride aardappelrassen op de markt kunnen worden gebracht. Het project is een initiatief van 5 Gelderse bedrijven waaronder Solynta uit Wageningen. Zij ontvangen een subsidie van 2 miljoen euro en dragen zelf 3 miljoen euro bij.

Waterlinzen: dé eiwitbron van morgen

Een consortium van acht partijen waaronder de WUR  zet een keten op voor een nieuwe plantaardige eiwitbron: waterlinzen. Met een eiwitgehalte na raffinage tot meer dan 75% worden waterlinzen gezien als dé eiwitbron van de toekomst. In dit project wordt een grootschalig teeltproces ontwikkeld. Hierbij wordt een waterfiltering gemaakt om het water uit de raffinage herbruikbaar te maken. Het consortium krijgt een subsidie van 735.000 euro en draagt zelf 1,1 miljoen euro bij.

Werk maken van innovatie

Gedeputeerde Michiel Scheffer (Gelderland): "We stimuleren bedrijven en kennisinstellingen samen te werken aan slimme en schone oplossingen voor de uitdagingen van morgen. Zo maken we werk van innovatie in Oost-Nederland."

Lees ook
Onderzoekers VS maken metaal antibacterieel

Onderzoekers VS maken metaal antibacterieel

Onderzoekers van Purdue University ontwikkelden een methode om metalen oppervlakten te behandelen met antibacteriële peptiden. De techniek kan gebruikt worden om besmettingen in voedselverwerkingsfabrieken te voorkomen.

Gold & Green wint Horecava Innovation Award 2020

Gold & Green wint Horecava Innovation Award 2020

Gold & Green heeft de Horecava Innovation Award 2020 gewonnen met het product Pulled Oats, een alternatief voor vlees. Winnaar van de Duurzaamheid Award Karel de Vos is Karma Shoarma van het gelijknamige bedrijf uit Haarlem. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de opening van de Horecava.

Nieuw Nederlands bedrijf richt zich op plantaardige vis

Nieuw Nederlands bedrijf richt zich op plantaardige vis

Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken in de supermarkt: de schappen met vleesvervangers. Na vlees, moet vis er ook aan geloven. Het nieuwe bedrijf Novish gaat plantaardige visvervangers produceren voor retail en foodservice.