Europese subsidie voor innovatie RF-sterilisatie

201809-TOP_RF_PILOT_met_logo

Verschillende duurzame initiatieven en innovaties op het gebied van voeding en gezondheid in Oost-Nederland hebben Europese subsidie ontvangen. De subsidie wordt verstrekt vanuit het Europese subsidieproject OP Oost, dat gericht is op de regionale ontwikkeling van Overijssel en Gelderland.

RF-sterilisatie

Zo heeft onder meer het samenwerkingsverband TOP, PinkRF, Heinz Supply Chain Europe en Gullimex subsidie gekregen voor hun nieuwe sterilisatie-oplossing op basis van Radio Frequency-technologie. Hiermee kunnen voedingsmiddelen in verpakking veilig gesteriliseerd worden met veel kortere verhitting dan bij gangbare technieken het geval is. Dat zorgt voor minder hitteschade aan het product, dat daardoor gezonder en aantrekkelijker is. Het project ontvangt een subsidie van €798.028. De totale kosten van het project bedragen €1.995.071.

Een ander project dat vanuit OP Oost subsidie krijgt is het x3D-clusterproject, dat Communicatie- Informatie- en Sensortechnologie wil inzetten om het gedrag, de gezondheid en het welzijn van vee en pluimvee te monitoren.

Lees ook
"We gaan steeds meer digitaal toezicht houden"

"We gaan steeds meer digitaal toezicht houden"

Toen Rob van Lint in 2017 de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ging leiden, werd hij meteen in het fipronilschandaal gestort. Ook 2019 was een bewogen jaar, met een listeria-uitbraak en een ict-debacle. We blikken terug maar kijken bovenal vooruit naar de ontwikkelingen die 2020 zal brengen. Topambtenaar Rob van Lint weet wel raad met crisissituaties....

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Bretonse oesterkwekers hebben er de buik van vol. Voor de vijfde keer (!) sinds midden december is de oogst en verkoop van oesters uit de Bretonse wateren verboden. In de schelpdieren is het norovirus aangetroffen. Het hoogstbesmettelijke virus maakt mensen misselijk en veroorzaakt diarree.

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Koud atmosferisch plasma biedt mogelijkheden die de beheersing van hygiëne en veiligheid volledig kunnen veranderen. Maar wat is koud plasma in hemelsnaam? En hoe zou je het effectief kunnen inzetten voor hygiënetoepassingen? Onderzoeker Erik Esveld van Wageningen Food & Biobased Research vertelt waar de ontwikkeling richting praktijktoepassing...