Europese subsidie voor innovatie RF-sterilisatie

201809-TOP_RF_PILOT_met_logo

Verschillende duurzame initiatieven en innovaties op het gebied van voeding en gezondheid in Oost-Nederland hebben Europese subsidie ontvangen. De subsidie wordt verstrekt vanuit het Europese subsidieproject OP Oost, dat gericht is op de regionale ontwikkeling van Overijssel en Gelderland.

RF-sterilisatie

Zo heeft onder meer het samenwerkingsverband TOP, PinkRF, Heinz Supply Chain Europe en Gullimex subsidie gekregen voor hun nieuwe sterilisatie-oplossing op basis van Radio Frequency-technologie. Hiermee kunnen voedingsmiddelen in verpakking veilig gesteriliseerd worden met veel kortere verhitting dan bij gangbare technieken het geval is. Dat zorgt voor minder hitteschade aan het product, dat daardoor gezonder en aantrekkelijker is. Het project ontvangt een subsidie van €798.028. De totale kosten van het project bedragen €1.995.071.

Een ander project dat vanuit OP Oost subsidie krijgt is het x3D-clusterproject, dat Communicatie- Informatie- en Sensortechnologie wil inzetten om het gedrag, de gezondheid en het welzijn van vee en pluimvee te monitoren.

Lees ook
Bescherming op meerdere fronten

Bescherming op meerdere fronten

Smeren moet. Dat geldt niet alleen voor jezelf tijdens een half uurtje zonnebaden, maar voor veel mechanische beweegpunten in machines en installaties, bijvoorbeeld voor verwerken en verpakken.  Beweegpunten, het woord zegt het al, bewegen. Dus komt een smeermiddel er vaak op de een of andere manier ook weer uit. Ook waar je het niet wilt. Want...

Column: Risico’s mijden  of beheersen?

Column: Risico’s mijden of beheersen?

Wanneer het onderwerp Voedselveiligheid ter sprake komt, hangen daar veel begrippen en belevingen aan. In het algemeen is het een term om aan te geven in welke mate ons voedsel (on)veilig is voor de gezondheid. Menselijke aspecten, zoals intoleranties en allergieën, kunnen vóórkomen. Technische aspecten zoals voedselvergiftiging en -bederf moeten juist...

Rekenmodel voor ‘consumptie’ van microplastics

Rekenmodel voor ‘consumptie’ van microplastics

Per week consumeert de mens minder dan een korreltje zout aan microplastics. Dat hebben wetenschappers aan de Universiteit Wageningen (WUR) berekend. De microplastics krijgen we onder meer binnen via de lucht, voedsel en water.  We lazen hiervoor al uitgebreid over microplastics in onze omgeving en dat we die binnen krijgen. “Hoe schadelijk...