Verschillende duurzame initiatieven en innovaties op het gebied van voeding en gezondheid in Oost-Nederland hebben Europese subsidie ontvangen. De subsidie wordt verstrekt vanuit het Europese subsidieproject OP Oost, dat gericht is op de regionale ontwikkeling van Overijssel en Gelderland.

RF-sterilisatie

Zo heeft onder meer het samenwerkingsverband TOP, PinkRF, Heinz Supply Chain Europe en Gullimex subsidie gekregen voor hun nieuwe sterilisatie-oplossing op basis van Radio Frequency-technologie. Hiermee kunnen voedingsmiddelen in verpakking veilig gesteriliseerd worden met veel kortere verhitting dan bij gangbare technieken het geval is. Dat zorgt voor minder hitteschade aan het product, dat daardoor gezonder en aantrekkelijker is. Het project ontvangt een subsidie van €798.028. De totale kosten van het project bedragen €1.995.071.

Een ander project dat vanuit OP Oost subsidie krijgt is het x3D-clusterproject, dat Communicatie- Informatie- en Sensortechnologie wil inzetten om het gedrag, de gezondheid en het welzijn van vee en pluimvee te monitoren.

Altijd op de hoogte blijven?