Europese subsidie voor innovatie RF-sterilisatie

201809-TOP_RF_PILOT_met_logo

Verschillende duurzame initiatieven en innovaties op het gebied van voeding en gezondheid in Oost-Nederland hebben Europese subsidie ontvangen. De subsidie wordt verstrekt vanuit het Europese subsidieproject OP Oost, dat gericht is op de regionale ontwikkeling van Overijssel en Gelderland.

RF-sterilisatie

Zo heeft onder meer het samenwerkingsverband TOP, PinkRF, Heinz Supply Chain Europe en Gullimex subsidie gekregen voor hun nieuwe sterilisatie-oplossing op basis van Radio Frequency-technologie. Hiermee kunnen voedingsmiddelen in verpakking veilig gesteriliseerd worden met veel kortere verhitting dan bij gangbare technieken het geval is. Dat zorgt voor minder hitteschade aan het product, dat daardoor gezonder en aantrekkelijker is. Het project ontvangt een subsidie van €798.028. De totale kosten van het project bedragen €1.995.071.

Een ander project dat vanuit OP Oost subsidie krijgt is het x3D-clusterproject, dat Communicatie- Informatie- en Sensortechnologie wil inzetten om het gedrag, de gezondheid en het welzijn van vee en pluimvee te monitoren.

Lees ook
Wassen in melkzuur verhoogt voedselveiligheid kiemgroente

Wassen in melkzuur verhoogt voedselveiligheid kiemgroente

Onderzoekers van de National University van Singapore hebben een ontsmettingsmethodiek ontdekt om kiemgroenten en gesneden sla te beschermen tegen micro-organismen. Ook biologische.

Melk en het immuunsysteem

Melk en het immuunsysteem

Melk bevat eiwitten die het jonge immuunsysteem kunnen ondersteunen. Maar juist die eiwitfuncties gaan verloren bij de verwerking tot babymelkpoeder. Aan de Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden wordt gezocht naar mildere manieren om melk te bewerken. Als ik één voedingsmiddel mee zou mogen nemen naar een onbewoond eiland, dan...

NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opnieuw sulfiet aangetroffen in vlees. NVWA onderzocht 42 vleesverwerkende bedrijven (voornamelijk slagerijen) waarvan bekend was dat zij sulfiet hadden afgenomen. Bij 50 procent van deze bedrijven troffen ze sulfiet aan in het vlees. Sulfiet geeft vlees een verse, rode kleur. Maar het toevoegen...