Ingrediënten
suikerprijs

De Europese suikerindustrie luidt de noodklok vanwege de nog steeds dalende suikerprijs. Brancheorganisaties willen dat de politiek met maatregelen komt om Europese suikerproducenten te ontzien.

Verstorende handel

Het Comité Européen des Fabricants de Sucre (CEFS) en de European Federation of Food, Agriculture and Tourism Trade Unions (EFFAT) hebben verklaard dat zij maatregelen eisen van de Europese Commissie om de suikerindustrie te beschermen. Volgens de brancheorganisaties is de EU deels verantwoordelijk voor de sterke prijsdaling. Bij het beëindigen van de quota’s die binnen de EU werden opgelegd, waren dalende prijzen al wel voorspeld. Volgens het CEFS en de EFFAT is de daling echter sterker dan voorzien. Dat komt doordat landen als Thailand en India hun suikerindustrie enorm hebben uitgebreid en de handel verstoren door export te subsidiëren. De brancheorganisaties vinden dat de EU zijn industrie tegen deze praktijken moet beschermen. Volgens de EU is de industrie zelf verantwoordelijk voor de marktsituatie.

Suikerprijs

De suikerprijs is sinds vorig jaar sterk gedaald en bereikte deze maand het laagste punt in twaalf jaar. Suikerproducerende bedrijven in de EU hebben flink te lijden onder de prijsdalingen. Investeringen worden uitgesteld en de brancheorganisaties vrezen hoge verliezen en faillissementen. Wanneer een suikerbietenbedrijf in een rurale omgeving van Europa verdwijnt, achten CEFS en EFFAT de kans klein dat er later weer een terugkeert.

Deel dit artikel

1 reactie op “Europese suikerbranche eist maatregelen tegen prijsdaling

  1. Jan Baars zegt:

    Oneerlijke concurrentie is net goed, echter de dalende vraag en dus prijs is niet alleen daaraan te wijten. Aan alle kanten is er druk om minder suiker te gebruiken, direct of indirect, in het voedsel. Het loslaten van de quota`s is een goede zaak geweest daar de noodzaak daarvan er niet meer was.
    Het streven van deze industrie middels politiek ingrijpen de prijs weer, kunstmatig, omhoog te drijven komt mij weinig innovatief over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *