Europese suikerbranche eist maatregelen tegen prijsdaling

16 oktober 2018

De Europese suikerindustrie luidt de noodklok vanwege de nog steeds dalende suikerprijs. Brancheorganisaties willen dat de politiek met maatregelen komt om Europese suikerproducenten te ontzien.

Verstorende handel

Het Comité Européen des Fabricants de Sucre (CEFS) en de European Federation of Food, Agriculture and Tourism Trade Unions (EFFAT) hebben verklaard dat zij maatregelen eisen van de Europese Commissie om de suikerindustrie te beschermen. Volgens de brancheorganisaties is de EU deels verantwoordelijk voor de sterke prijsdaling. Bij het beëindigen van de quota’s die binnen de EU werden opgelegd, waren dalende prijzen al wel voorspeld. Volgens het CEFS en de EFFAT is de daling echter sterker dan voorzien. Dat komt doordat landen als Thailand en India hun suikerindustrie enorm hebben uitgebreid en de handel verstoren door export te subsidiëren. De brancheorganisaties vinden dat de EU zijn industrie tegen deze praktijken moet beschermen. Volgens de EU is de industrie zelf verantwoordelijk voor de marktsituatie.

Suikerprijs

De suikerprijs is sinds vorig jaar sterk gedaald en bereikte deze maand het laagste punt in twaalf jaar. Suikerproducerende bedrijven in de EU hebben flink te lijden onder de prijsdalingen. Investeringen worden uitgesteld en de brancheorganisaties vrezen hoge verliezen en faillissementen. Wanneer een suikerbietenbedrijf in een rurale omgeving van Europa verdwijnt, achten CEFS en EFFAT de kans klein dat er later weer een terugkeert.

Altijd op de hoogte blijven?