Europese suikerbranche eist maatregelen tegen prijsdaling

sugar-1514247_1280

De Europese suikerindustrie luidt de noodklok vanwege de nog steeds dalende suikerprijs. Brancheorganisaties willen dat de politiek met maatregelen komt om Europese suikerproducenten te ontzien.

Verstorende handel

Het Comité Européen des Fabricants de Sucre (CEFS) en de European Federation of Food, Agriculture and Tourism Trade Unions (EFFAT) hebben verklaard dat zij maatregelen eisen van de Europese Commissie om de suikerindustrie te beschermen. Volgens de brancheorganisaties is de EU deels verantwoordelijk voor de sterke prijsdaling. Bij het beëindigen van de quota’s die binnen de EU werden opgelegd, waren dalende prijzen al wel voorspeld. Volgens het CEFS en de EFFAT is de daling echter sterker dan voorzien. Dat komt doordat landen als Thailand en India hun suikerindustrie enorm hebben uitgebreid en de handel verstoren door export te subsidiëren. De brancheorganisaties vinden dat de EU zijn industrie tegen deze praktijken moet beschermen. Volgens de EU is de industrie zelf verantwoordelijk voor de marktsituatie.

Suikerprijs

De suikerprijs is sinds vorig jaar sterk gedaald en bereikte deze maand het laagste punt in twaalf jaar. Suikerproducerende bedrijven in de EU hebben flink te lijden onder de prijsdalingen. Investeringen worden uitgesteld en de brancheorganisaties vrezen hoge verliezen en faillissementen. Wanneer een suikerbietenbedrijf in een rurale omgeving van Europa verdwijnt, achten CEFS en EFFAT de kans klein dat er later weer een terugkeert.

Lees ook
Onderzoek naar alternatief voor conserverende werking suiker

Onderzoek naar alternatief voor conserverende werking suiker

Iedereen begrijpt dat zout en suiker meer functies hebben in een product dan alleen de smaak. Maar een functie die vaak wordt vergeten is dat zout en suiker de houdbaarheid van voedsel verbeteren. Hou je daar geen rekening mee, dan kan dat grote gevolgen hebben voor de voedselveiligheid. Aan conserveringsmiddelen wil eigenlijk niemand meer, en dus zoeken...

EU ziet af van versoepeling kwiknorm

EU ziet af van versoepeling kwiknorm

De Europese Commissie heeft een plan om de toegestane hoeveelheid kwik in vis te verhogen voorlopig ingetrokken. Dat blijkt uit een rapport van een eerdere vergadering dat de Commissie vorige maand publiceerde. Eerder werd een voorstel ingediend om de toegestane limiet te versoepelen, omdat roofvissen in de praktijk de norm vaak overschrijden. Consumenten...

30% minder suiker in frisdrank in 2025

30% minder suiker in frisdrank in 2025

Nederlandse frisdrankproducenten hebben nieuwe doelstellingen vastgesteld voor de vermindering van calorieën in dranken. Dit hebben de frisdrankproducenten aangekondigd in het kader van het Nationaal Preventieakkoord. In 2020 moet een reductie van 25% behaald worden ten opzichte van 2012, en in 2025 30%. De vereniging Frisdranken, Waters en Sappen...