Europese tomaten groeien dankzij autotechnologie

Harvest Robot 1

Robots die je eerder zou verwachten in een productielijn voor voertuigen, zouden wel eens een vertrouwd gezicht kunnen worden in de Europese voedingsindustrie. Met name voor de groei en pluk van tomaten kunnen ze mooie diensten bewijzen.

De naam van dit nieuwe stukje landbouwtechnologie: Certhon Harvest Robot. De robot kan onder meer fruit- en groentesoorten zoals tomaten telen en plukken zonder enige menselijke tussenkomst. De robot detecteert, snijdt en vervoert de tomaten autonoom naar de kisten. Dankzij de ingebouwde deep learning-technologie wordt het toestel bovendien almaar slimmer. Zo kan hij de opbrengsten in kaart brengen, het klimaat in de gaten houden en de gezondheid van gewassen meten. Deze informatie kan verwerkt worden om mogelijke virusinfecties te voorkomen en te zorgen voor hogere opbrengsten.

De intelligente robot is het resultaat van een samenwerking tussen roboticafabrikant Denso en Certhon, specialist in serre- en kasoplossingen. De Certhon Harvest Robot, die in Azië al getest wordt, zal deel uitmaken van een autonoom landbouwsysteem. Deze technologie zorgt voor een optimale temperatuur en geschikte klimatologische omstandigheden om gewassen te telen. De rol van robots in dit systeem is de gewassen controleren, plukken en verpakken. Dergelijke systemen, bedoeld voor de Europese markt, hebben het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de voedselvoorziening omdat ze het proces duurzamer, betrouwbaarder en efficiënter kunnen maken.

Technologie uit automotive sector

Robots worden traditioneel ingezet in industriële toepassingen, zoals tijdens de productie van voertuigen. Denso maakt bovendien ook thermische systemen, die vooral gebruikt worden in airconditionings- en radiatorsystemen voor auto's. Zij worden nu ingezet om de temperatuur in de serres te regelen, zodat de gewassen kunnen groeien en de robot zijn werk kan uitvoeren wars van de weersomstandigheden. Het partnerschap met Certhon stelt Denso in staat haar technologie te ontwikkelen samen met de geavanceerde tuinbouwtechnieken en teeltkennis van Certhon.

De technologie van Denso vindt steeds meer haar weg naar andere sectoren. De technologische ideeën van Denso variëren van het gebruik van robots voor het planten en plukken van gewassen, tot het gebruik van kunstmatige intelligentie om data te helpen begrijpen en de opbrengst te verbeteren. Met deze technologie is het mogelijk de landbouw te verbeteren door de voedselproductiviteit te verhogen, met minder ruimtegebruik en minder waterverbruik.

Baanbrekende samenwerking

Door de baanbrekende samenwerking van Denso en Certhon wordt ongeëvenaarde expertise op het gebied van robotica, big data en procesbeheer samengebracht. De voedselproductie kan nu genieten van nieuwe oplossingen om een volledig duurzame voedselvoorzieningsketen tot stand te brengen die op de meest efficiënte en veilige manier de voedselkwaliteit kan garanderen.

Denso is een wereldwijde leverancier van mobiliteitsoplossingen, met een hoofdvestiging in Japan. In Europa is het regionale hoofdkantoor gevestigd in Amsterdam. Kijk op de website voor meer informatie over Denso Europe.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Meer over
Lees ook
Hoe robots de markt veranderen

Hoe robots de markt veranderen

Goed gereedschap is het halve werk, maar geldt dat ook voor de toenemende hoeveelheid robots in de industrie? Ceel Elemans, senior sectorbankier bij ING, waarschuwt producenten voor de marktverschuivingen die robotisering veroorzaakt: ‘Blijf goed kijken naar wat er zich in de markt afspeelt.’ Volgens cijfers van het CBS maakte in 2015 ongeveer...

Flexibele robots in agrofood

Flexibele robots in agrofood

Beeld: Eldert van Henten/wur Repeterend zwaar en saai werk in klamme kassen of in de vleesverwerkingsindustrie lijkt een uitgelezen kans om robots in te zetten. Maar die kunnen nog niet goed overweg met de complexe werkomgevingen. Innovatieprogramma FlexCRAFT wil dat de komende vier jaar veranderen. ‘Nederland heeft een toonaangevende agrofoodsector...

‘Food sector loopt decennia achter in technologische innovatie’

‘Food sector loopt decennia achter in technologische innovatie’

Big data, blockchain, geavanceerde robotica en kunstmatige intelligentie; allemaal innovaties die hele branches veranderen. Maar de voedselsector blijft ver achter, stelt een rapport van het World Economic Forum. En dat terwijl die sector juist met wereldwijde problemen kampt die zulke nieuwe systemen zouden kunnen oplossen. “Wereldwijde voedselsystemen...