NVWA doet onderzoek naar verhandelen onveilige zaden en peulvruchten

28 oktober 2020

 

Rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben 2 bedrijfslocaties in Zuidwest-Nederland doorzocht. Daarbij hebben zij administratie in beslag genomen. Ook is er beslag gelegd op banktegoeden. De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) vermoedt dat het bedrijf bewust partijen zaden en peulvruchten in de handel heeft gebracht voor humane consumptie, terwijl ze daar niet geschikt voor waren door te hoge gehaltes aan onder meer aflatoxine en gewasbeschermingsmiddelen. Om dat te verhullen heeft het bedrijf vermoedelijk analysegegevens vervalst. Daardoor ontstaat een risico voor de voedselveiligheid en volksgezondheid.

Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.In Europese regelgeving is voor veel stoffen vastgelegd hoeveel van die stoffen maximaal in voedingsmiddelen mag voorkomen. Producten met een te hoog gehalte aan dit soort stoffen kunnen op de langere termijn een verhoogde kans geven op ernstige gezondheidseffecten.

Fraude

Bedrijven laten monsters van partijen zaden en peulvruchten die zij importeren meestal onderzoeken in een laboratorium. Zo weten zij zeker dat er geen wettelijke limieten voor schadelijke stoffen worden overschreden. Het doorzochte bedrijf wordt ervan verdacht vervalste analyseresultaten te verstrekken aan afnemers. Daardoor lijkt op papier alsof de producten geschikt zijn voor humane consumptie, terwijl ze dat in werkelijkheid niet zijn. De informatie die bij het bedrijf in beslag is genomen, wordt na de doorzoeking geanalyseerd. Als de NVWA-IOD zicht krijgt op verdachte partijen, dan wordt dat doorgegeven aan de Divisie Inspectie van de NVWA, zodat inspecteurs verder onderzoek kunnen doen. Indien nodig treft de NVWA maatregelen zoals een melding in het Europese waarschuwingssysteem RASFF, een terughaalactie of een publiekswaarschuwing.

 

Altijd op de hoogte blijven?