EVMI jaaroverzicht, deel 5: wetenschap en innovatie

31 december 2020

Het einde van 2020 is aangebroken, hoog tijd voor de laatste terugblik in deze serie van 5. Innovatie binnen de voedingswereld gaat pijlsnel. Een selectie maken uit alle interessante ontwikkelingen uit 2020 bleek dan ook bijna onmogelijk. En omdat het nog een paar dagen duurt voordat we weer volop nieuws en ander moois brengen op EVMI.nl, vind je in dit overzicht niet 3, maar 5 artikelen.

Uit EVMI 1: De potentie van AI in zes voorbeelden

Artificiële intelligentie (AI) doet zijn intrede in de voedingsmiddelenindustrie. De combinatie van sensoriek, data en zelflerende algoritmen heeft de potentie om vrijwel elk proces te optimaliseren. De Europese voedingsmiddelenindustrie loopt niet voorop bij de toepassing hiervan.

Kunstmatige intelligentie spreekt misschien tot de verbeelding, maar veel mensen zien het nog als toekomstmuziek waarvan de praktische toepassingen nog niet helder zijn. Maar in de industrie liggen die toepassingen weldegelijk binnen handbereik. AI in de fabriek draait om het zelflerend maken van machines en systemen. In de grote hoeveelheden data die sensoren verzamelen kunnen zelflerende algoritmes patronen herkennen en voorspellingen doen. Welke aanpassingen kunnen een proces verbeteren? Mensen kunnen dit globaal prima met hun ‘intuïtie’. Machines doen het daarentegen exact, en dat wordt steeds [...].

Lees het hele artikel hier.

unilever

Uit EVMI 1: Een kijkje in het Foods Innovation Centre van Unilever

Een aantal maanden geleden opende Unilever officieel zijn gloednieuwe Foods Innovation Centre in Wageningen. Het nieuwe R&D-centrum moet leiden tot meer samenwerking met start-ups en kennisinstellingen, en plaveit de weg naar een nieuwe manier om onderzoek en ontwikkeling aan te pakken.

Op zes december vorig jaar opende koning Willem-Alexander het nieuwe innovatiecentrum van Unilever door zwijgend een glazen stolp op te tillen en er een wolkje stikstofnevel uit te laten ontsnappen. Een ietwat ongelukkig gekozen symbool misschien, aangezien Nederland al maanden in de ban is van de ‘stikstofcrisis’. Maar goed, we kunnen ervan uitgaan dat het geen cynische verwijzing is naar die problematiek. Want met de lange toespraken en paneldiscussies van die dag wil Unilever, met CEO Alan Jope voorop, toch vooral duidelijk maken dat [...].

Lees het hele artikel hier.

plastic

Uit EVMI 2: Onderzoekers: composteerbaar plastic kan prima bij het gft

Biologisch afbreekbaar plastic breekt snel genoeg af om zonder problemen verwerkt te kunnen worden met het GFT-afval. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen University & Research op basis van een onderzoek naar plastic in het Nederlandse GFT-afvalverwerkingsproces.

Verpakkingen van composteerbaar plastic maken wordt aan alle kanten afgeraden. Zo zou het materiaal plastic recyclingstromen kunnen vervuilen als consumenten het verkeerd weggooien (wat een reëel probleem is). Ook afvalverwerkers willen het niet in hun composteerinstallaties omdat het niet snel genoeg zou afbreken. Dat laatste argument hebben Wageningse onderzoekers nu ontkracht. Composteerbare plastics breken veel sneller af dan organisch afval als sinaasappelschillen, zeggen ze.

De onderzoekers voerden een praktijkproef uit bij een van de bedrijven die in Nederland het GFT-afval verwerken. Daar volgden zij een scala aan producten van composteerbaar plastic door het verwerkingsproces. Zo zijn GFT-inzamelzakken, plantenpotten, theezakjes, koffiepads, koffiecapsules en fruitetiketten getest. Na de behandeling van het afval in de composteerreactor, wat zo’n elf dagen in beslag neemt, konden de onderzoekers nauwelijks resten van het composteerbare plastic terugvinden. Zo’n 20 procent van dat afval is [...].

Lees het hele artikel hier.

Uit EVMI 3: Watermerktechnologie kan voor nieuwe stroom rPET zorgen

Het Nederlandse bedrijf FiliGrade doet internationaal stof opwaaien met een technologie die het mogelijk maakt om in een afvalstroom food-grade plastic te scheiden van andere materialen. Door watermerken in het materiaal aan te brengen, kan het op de lopende band gemakkelijk herkend en gescheiden worden. “Het is te eenvoudig om waar te zijn.”

De technologie van FiliGrade heeft een achtergrond die je niet meteen zou verwachten in de verpakkingsindustrie. Johan Kerver, de oprichter van FiliGrade, hield zich voorheen vooral bezig met watermerken die misbruik van intellectueel eigendom tegengaan, bijvoorbeeld in foto’s. Hij ontwikkelde een watermerktechnologie die onzichtbaar in foto’s kon worden aangebracht en die met bijvoorbeeld een smartphone kon worden gescand. “Dat doen we nog steeds, het is een succesvol bedrijf”, zegt business development manager Han Meiberg. “Om je een idee te geven waar dat voor wordt gebruikt: in Europa zitten een aantal grote producenten van designs voor keukenkastjes en laminaatvloeren. Die designs werden veelvuldig gestolen en nagemaakt. Met onze technologie is het intellectueel eigendom van deze bedrijven beter te beschermen.”

Kerver zag veel meer mogelijkheden voor zijn technologie, en begon veelvuldig te experimenteren. Al snel was hij ervan overtuigd dat de watermerktechnologie een van de grote moeilijkheden in de [...].

Lees het hele artikel hier.

gras

Uit de Verpakkingsspecial 2020: Hooi als basis voor plastic

Gras. Een van de makkelijkste gewassen, dat meermaals per jaar te oogsten is. Maar wat moet je met al dat gras, of hooi? Er is meer dan genoeg hooi om de veestapel te voeden. De rest wordt verbrand als biomassa. De Hanzehogeschool onderzoekt een duurzamer toepassing voor hooi: als grondstof voor biobased plastic.

Dat onderzoek wordt uitgevoerd door de onderzoeksgroep van lector Biobased Chemie, André Heeres. Het idee is afkomstig van zijn collega Johan Visser: “Ik was in de tuin takken en bladeren aan het verbranden. Ik heb nogal een wilde tuin, dus regelmatig moet ik het onkruid te lijf. Terwijl het groen aan het branden was, vroeg ik me af of dat niet anders kon. Verbranden is immers de laagste vorm van recycling.” Dat gebeurt echter jaarlijks op grote schaal met overtollig hooi dat niet geschikt is als veevoer, onder andere afkomstig van Staatbosbeheer. “Het kost Staatsbosbeheer jaarlijks heel wat geld om al dat hooi naar de kolencentrale te vervoeren.” Vandaar de vraag van de organisatie: is dat hooi niet om te zetten in iets bruikbaars?

PEF versus PET
Visser doet onderzoek naar het gebruik van hooi als basis voor PEF, een biobased alternatief voor PET. PET wordt gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie, de automotive branche en tegenwoordig ook voor kleding. “PEF heeft dezelfde positieve eigenschappen als PET: het gaat lang mee, is veilig en is recyclebaar. PET kan een aantal keren opnieuw te gebruiken, in eerste instantie door [...].

Lees het hele artikel hier.

Bovenstaande artikelen uit EVMI zijn (tijdelijk) voor iedereen online te lezen. Smaakt het naar meer maar ben je nog geen abonnee? Klik dan hier

 

Altijd op de hoogte blijven?